Un sef de trib din provincia Papua din vestul Indoneziei a lansat o campanie impotriva companiei miniere Freeport din Statele Unite pentru a obtine daune pentru distrugerile mediului de pe teritoriul care apartine poporului sau, informeaza TerraDaily.
Fabianus P, seful tribului Kapiraya, a spus ca resturile de la giganta mina de aur si cupru a companiei Freeport din estul provinciei Papua au cauzat dezastre ecologice, a reportat agentia de presa Antara. Seful de trib a acuzat compania miniera ca mai multe rauri care strabat tinutul Kaimana unde locuieste tribul sau au fost poluate, omorand vietuitoarele si otravind sursele de apa ale localnicilor. Deseurile miniere au fost gasite si pe linia costiera a golfului Etna.
"Comunitatile locale se confrunta in momentul de fata cu o criza a apei potabile pentru ca raurile din care se alimentau au fost contaminate de poluantii chimici de la mina companiei", a declarat seful tribului Kapiraya, citat de agentia de presa Antara. Fabianus a mai spus ca a angajat avocati care sa intenteze proces impotriva PT Freeport Indonesia, cu acuzatia de distrugere a mediului.
Ecologistii sustin ca mina din Papua polueaza Parcul National Lorentz, considerat o comoara naturala, aruncand resturile de minereu de cupru la sfarsitul operatiunilor sale.
Compania miniera neaga toate acuzatiile. Freeport Indonesia este detinuta in proportie de 81% de compania americana Freeport McMoRan. Freeport este considerata a fi una dintre cele mai semnificative platitoare de taxe din Indonezia, anul trecut virand in contul guvernului indonezian 1,8 miliarde de dolari.
Freeport opereaza pe o zona de 3,6 milioane de hectare, intinzandu-se de la zona de coasta pana in centrul lantului muntos Timika, ale carui rezerve de cupru sunt estimate la 2,6 miliarde de tone.