Compania petrolieră BP: interzicerea plasticului poate avea consecinţe nebănuite

Compania petrolieră BP a publicat recent un document intitulat „Energy Outlook 2019”, care spune că, deşi energia regenerabilă va deveni cea mai importantă sursă de energie din lume până în 2040, cererea de petrol va rămâne puternică în următoarele două decenii.

Dar, probabil, sugestia cea mai interesantă din raport este ideea că reducerea consumului de materiale plastice ar putea inversa şi ar înrăutaţi situaţia actuală.

S-ar putea să vă gândiți, probabil puțin cinic, că acesta este genul de lucru pe care l-ați aștepta să-l spună BP. La urma urmei, ca una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, face o mulţime de bani din vânzarea principalului ingredient din plastic.

Dar să ne uităm la gândul din spatele argumentului BP, scriu jurnaliştii de la BBC.

Dacă revoluția globală actuală cu privire la utilizarea neîntreruptă a materialelor plastice continuă, BP speculează că ar putea exista o interdicție la nivel mondial privind materialele plastice de unică folosință până în 2040.

Microparticule de plastic, descoperite în corpurile tuturor mamiferelor marine – Studiu

Aceste obiecte aruncate, cum ar fi tacâmuri, sticle de apă și pungi, reprezintă peste o treime din materialul plastic fabricat în 2017.

Dacă lumea se schimbă şi va utiliza hârtie, sticlă și alte materiale, BP spune că acest lucru va limita cererea de petrol în următoarele decenii.

Dar documentul susține că înlocuirea plasticului cu alte materiale va avea un cost mai mare în ceea ce privește energia și emisiile de carbon.

„Dacă schimbați o sticlă de plastic cu una de sticlă, aceasta necesită aproximativ 80% mai multă energie și mai multe emisii de carbon. Această sticlă este mult mai grea, așa că este nevoie de o cantitate mult mai mare de energie pentru a o transporta „, a spus economistul șef al BP, Spencer Dale, pentru BBC.

Experiența diesel
Toate acestea seamănă cu legea consecințelor neintenționate în acțiune. Unul dintre cele mai bune exemple ale acestei legi economice a avut loc în Marea Britanie în ultimii 20 de ani cu autovehicule diesel.

În anii 1990, maşinile diesel au reprezentat doar 10% din parcul auto. Până în 2012, acest lucru sa extins la 50%, deoarece guvernul a încurajat șoferii să treacă la combustibil pentru a reduce emisiile de CO2.

Fondatorii alianței împotriva poluării cu plastic investesc miliarde de dolari în noi fabrici de plastic

Acest lucru a reușit să reducă emisiile de carbon, dar la un preț imens. Dieselurile au produs cu 15% mai puțin CO2 decât autovehiculele pe benzină, dar de patru ori mai mult dioxid de azot (NO2) și de 22 de ori mai multe particule, ceea ce duce la o creștere rapidă a poluării aerului pe care guvernul încă încearcă să o facă.

Deci, aceeași lege ar intra în joc dacă plasticul ar fi interzis, ​​așa cum susține BP? Desigur, există unele dovezi solide potrivit cărora schimbarea pur și simplu a materialelor plastice pentru alte materiale ar avea un impact negativ.

Atunci când pungile de plastic sunt măsurate față de hârtie sau înlocuitori de bumbac, o analiză BBC a constatat că nu a existat o mare diferență în impactul lor general asupra mediului.

Pungile de hârtie necesită mai puține reutilizări decât „pungile pentru viață” pentru a le face mai ecologice decât pungile de plastic de unică folosință.

Pe de altă parte, pungile de hârtie sunt mai puțin durabile decât alte tipuri de pungi, ceea ce înseamnă că clienții trebuie să le înlocuiască mai frecvent.

Contra argumente
Campaniștii nu sunt pe deplin convinși și cred că BP subliniază dezavantajul de a interzice plasticul deoarece este în interesul companiei.

„Giganţii de combustibili fosili vor face nenumărate miliarde în viitor dacă producţia de plastic de unică folosinţă va continua la tarifele curente”, a spus Louise Edge, de la Greenpeace UK.

„Deci nu e de mirare că sunt dornici ca lumea să continue să folosească tot mai mult din ea. În timp ce este adevărat că este nevoie de mai puțină energie pentru a produce și transporta plastic decât sticla, o sticlă de sticlă poate fi refolosită de zeci de ori și este reciclabilă la infinit, spre deosebire de plastic. În plus, materiale precum sticla atunci când scapă de colectare nu continuă să ne polueze oceane și râuri timp de sute de ani”, a mai spus el.

Alternative la plastic
BP afirmă că scenariul său viitor nu include desfășurarea pe scară largă a unor sisteme eficiente de colectare și reutilizare care ar putea reduce cantitatea de emisii suplimentare necesare pentru produsele substituibile.

Pentru prima dată, oamenii de știință au descoperit că avem microplastic în noi, pe care îl consumăm oriunde ne-am afla în Europa

Sunt deja în curs măsuri de încurajare a reciclării. Marea Britanie va introduce, de exemplu, un nou impozit pentru producerea și importul de ambalaje din plastic care conține mai puțin de 30% materiale reciclate, care va intra în vigoare în 2022.

Există, de asemenea, o mulțime de cercetări pentru a descoperi materiale alternative.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri