Poluarea aerului din Beijing nu reprezinta o amenintare imediata pentru sanatatea atletilor, dar ar putea afecta performantele de talie mondiala, a declarat Arne Ljngqvist, medic in cadrul Comitetului Olimpic International (IOC), informeaza Reuters.
"Sunt de parere ca atletii vor avea conditii bune chiar daca acestea nu sunt ideale", a spus medicul. "Ar putea exista riscuri", a adaugat acesta. "Ar putea fi asociate cu riscuri prelungite pentru functiile respiratorii. Atletii ar putea sa respire aer care ar putea fi poluat. S-ar putea sa nu se inregistreze totusi recorduri mondiale pentru conditii nefavorabile", a explicat medicul.
Detinatorul recordului mondial la maraton, Haile Gebrselassie, care sufera de astm, a declarat, saptamana trecuta, ca nu va participa la eveniment din cauza temerii sale legate de aerul poluat din Beijing care ar putea sa ii ameninte sanatatea.
Dublul campion la cursa de 10.000 de metri, care va incerca sa se califice pentru evenimentul de la Beijing, se afla pe lunga lista de atleti si oficiali care s-au pronuntat cu privire la poluarea din capitala chineza.
Ljungqvist, care spune ca a fost placut surprins de o analiza recenta de date asupra ratei de poluare dintr-o perioada a lunii august 2006, afirma ca atletii care sufera de astm ar putea fi afectati mai rau decat alti concurenti.
"Oamenii bolnavi de astm pot avea mai mult de suferit decat ceilalti. Decizia lui Gebrselassie este una particulara dar nu as spune ca exemplul lui ar putea fi standardul pentru altii", a spus Ljungqvist. "Experienta si datele noastre nu sustin faptul ca aceasta va deveni o problema pentru marea majoritate a atletilor care participa in Beijing", a adaugat acesta.
El spune ca evenimentele care necesita un efort mare al functiilor respiratorii pentru mai mult de o ora ar putea fi reprogramate in functie de gradul de poluare si de alti factori precum caldura, umiditatea si vantul.
"Pentru mai multe sporturi pentru care ar exista un posibil risc vom monitoriza zilnic situatia in timpul Jocurilor si vom lua orice decizie necesara la timp pentru asigurarea protectiei sanatatii atletilor." Aici sunt incluse ciclismul urban, cel montan si triatlon.
Ljungqvist spune ca IOC ar putea monitoriza situatia si, impreuna cu federatiile internationale sportive care sunt implicate, va lua masurile necesare.
El a spus ca reprogramarea nu este un lucru nou pentru IOC, avand in vedere ca un meci de tenis din cadrul Jocurilor Olimpice de la Barcelona din anul 1992 a fost intrerupt din cauza caldurii sufocante. "Aceasta este prima data cand poluarea aerului este considerata o problema", a adaugat acesta.
Datale analizate de IOC, anul trecut in perioada 8-29 august 2007, acelasi interval de timp cu cel in care vor avea loc Jocurile din aceasta vara, au aratat ca nu exista motive extreme de ingrijorare. "Rezultatul analizei este mai bun decat ma asteptam. Nu vad niciun motiv pentru care ar trebui sa anulam evenimentele", a declarat Ljungqvist.
Cresterea accentuata a poluarii din ultimele decenii a afectat ecosistemul deja fragil al Chinei si a dus la probleme care au declansat neliniste sociala si au daunat economiei.
Oficialii Jocurilor de la Beijing au spus ca vor demara un numar de actiuni singulare, inclusiv inerzicerea circulatiei a peste un milion de automobile in timpul desfasurarii Jocurilor Olimpice.
Un numar estimat de 1.000 de automobile noi sunt introduse zilnic pe starzile Beijingului.
Foto: Reuters