Majoritatea politicienilor din Comitetul pentru Agricultură al Parlamentului European au legături cu industria agricolă

Majoritatea politicienilor din Comitetul Special pentru Agricultură au legături cu industria agricolă, conform unor noi investigații care atrag atenția asupra existenței unor conflicte de interese. 

Comitetul Special pentru Agricultură (CSA) este implicat în luarea unor dintre cele mai importante decizii legate de politica agricolă europeană, inclusiv în Politica Agricolă Comună (PAC). PAC stabilește subvențiile pentru fermierii europeni, acestea alcătuind aproape 40% din bugetul Uniunii Europene în 2017 (59 miliarde de euro).

CSA va fi implicat în negocierile pentru bugetul CAP 2020-2027, noua propunere fiind prezentată de Comisia Europeană pe 1 iunie.

Însă un nou studiu arată că 25 dintre cei 45 membri ai comitetului sunt fie fermieri, foști fermieri, actuali sau foști parteneri în întreprinderi agricole, au soți care sunt fermieri sau beneficiază de pe urma fondurilor PAC. Alți patru politicieni au legături mai slabe cu industria, cum ar fi membri apropiați ai familiei care sunt fermieri.

O sursă care a fost implicată în negocieri între Parlamentul European, Comisia Europeană și 28 de state membre, a descris comitetul ca un „lobby puternic pentru fermieri.”

„Este cu siguranță o problemă că oamenii care decid acordarea de fonduri beneficiază de ele în mod direct și au o voce atât de importantă în procesul decizional. Previziunea mea [legată de viitoarea propunere PAC] este că orice schimbare majoră va fi respinsă de către parlament. ”

În trecut, membrii ai Parlamentului European care au legături cu industria au modificat propuneri ale Comisiei Europene în favoarea menținerii unui sistem care oferă suport financiar maxim către 20% dintre fermele mari, care primesc 80% dintre subvenții.

apiland.ro

Alocarea fondurilor din PAC a stârnit controverse după ce fermele mici au suferit un colaps, 26% dintre ele închizându-se între 2005 și 2013. Structura politicii agricole comune a fost criticată pentru încurajarea agriculturii industriale și pentru practici dăunătoare pentru mediul înconjurător.

Marco Contiero, de la Greenpeace UE, a declarat pentru The Guardian că interesele industriei agricole afectează toate celelalte sectoare ale societății, fiind absolut necesară implicarea factorilor de decizie din diferite alte domenii, cum ar fi sănătate, mediu și climă, în procesul decizional.

O investigație recentă a dezvăluit că majoritatea fermelor de porci studiate din șapte țări UE au primit 104 milioane de euro subvenții în 2017, deși erau cei mai mari emițători de amoniac din națiunile respective.

spot_img

Ultimele știri