Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Comisia pentru industrii are o luna la dispozitie pentru raportul privind Legea interzicerii cianurilor in minerit

Deputatii din Comisia pentru industrii au la dispozitie o luna pentru a elabora raportul privind interzicerea cianurilor in exploatarile miniere, ca urmare a unei decizii luate, miercuri, de conducerea Camerei Deputatilor.

"Nu vreau ca sa se pronunte cineva subiectiv sau sa analizeze pripit aceasta propunere. E cazul ca in aceasta comisie sa fie facuta o analiza riguroasa serioasa, la care sa poata participa oricine este interesat de subiect", a sustinut presedintele Comisiei pentru industrii, Iulian Iancu.

Iulian Iancu a informat ca dezbaterile nu vor incepe pana nu se strang si se analizeaza toate documentele si materialele necesare sau punctele de vedere ale autoritatilor, institutiilor sau organismelor abilitate.

El a adaugat ca, in acest moment, asteapta si punctul de vedere al Ministerului Mediului, care va elabora un studiu privind impactul pe care il au cianurile asupra mediului.

In plus, deputatul a anuntat ca grupul parlamentar al PSD nu a luat inca o decizie cu privire la sustinerea sau respingerea acestei propuneri legislative de modificare a Legii minelor, din cauza punctelor de vedere distincte ale deputatilor social-democrati.

Deputatii din Comisia de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibrul ecologic au dat un aviz negativ proiectului de lege privind interzicerea cianurilor in exploatarile miniere, la 4 septembrie.

Cu 10 voturi "pentru", insumand optiunea deputatilor PNL, UDMR si independentului Petru Lificiu, cinci "impotriva", apartinand deputatilor PD, si sapte abtineri, printre care s-au numarat si voturile deputatilor PSD, proiectul de lege privind modificarea Legii minelor nu a reusit sa intruneasca un numar suficient de sufragii pentru a fi aprobat de Comisie.

Presedintele Comisiei, liberalul Relu Fenechiu, declara la acea vreme ca a fost surprins de votul din Comisie, in conditiile in care se astepta la o cooperare din partea social-democratilor.

La randul sau, deputatul PD Cornel Bardan a declarat ca s-a opus proiectului sustinut de liberali pe motiv ca, in urma discutiilor avute cu chimistii, cianurile nu reprezinta un pericol daca sunt folosite si decantate in mod corespunzator, dar si faptul ca deputatii nu pot interzice, prin lege, "folosirea unui proces tehnologic".

Pe de alta parte, deputatul PSD Mircea Dusa a declarat ca social-democrati s-au abtinut sa voteze o astfel de lege deoarece nu se refera in particular la cazul Rosia Montana, ci la minerit, in general, dar mai ales pentru ca este o lege mai dura decat actele normative.

"In directivele UE se permite un concentrat de 10 la un milion de cianuri. Nu poate fi afectata o intreaga ramura a industriei printr-un proiect legislativ, si nu putem adopta un act normativ mai dur decat prevederile europene", a sustinut Dusa, mentionand ca propune initierea unui proiect de lege care sa se axeze punctual pe Rosia Montana.

Proiectul de lege este initiat de senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR) si prevede interzicerea activitatii miniere, bazate pe folosirea tehnologiei prin cianuri sau compusi de cianura, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului, precum si in orice etapa a procesarii si innobilarii reziduurilor.

Actul normativ privind interzicerea cianurilor a fost respins de Senat, la sfarsitul lunii mai.

spot_img

Ultimele știri