Comisia Europeană propune interzicerea utilizării uleiului de palmier ca biocombustibil

Cultivarea palmierilor pentru ulei are ca rezultat defrișări excesive, iar utilizarea uleiului de palmier ca biocombustibil ar trebui să fie interzisă, a concluzionat Comisia Europeană.

CE a publicat miercuri criteriile de determinare a culturilor agricole care aduc daune mediului, ca parte a unei noi legi care are ca scop creșterea ponderii energiei din surse regenerabile la 32% până în 2030, precum și stabilirea surselor adecvate de energie regenerabilă.

Legea prevede limitarea utilizării materiilor prime pentru biocombustibili care sunt dăunătoare mediului la nivelurile din 2019 până în 2023, apoi reducerea la zero până în 2030.

Legea a stârnit critici în Indonezia, care a amenințat că o va contesta la Organizația Mondială a Comerțului, și în Malaezia, care are în plan restricționarea importurilor de produse franțuzești după ce Franța a anunțat că dorește eliminarea uleiului de palmier din biocombstibili în 2020.

Compania Mondelez contribuie semnificativ la distrugerea habitatelor naturale ale urangutanilor pentru producția uleiului de palmier

Principalii biocombustibili disponibili sunt bioetanolul, făcut din zahăr și culturi de cereale, care înlocuiește benzina, și biodieselul, făcut din uleiuri vegetale cum ar fi cel de palmier, soia sau rapiță.

Comisia Europeană a concluzionat că 45% din expansiunea producției de ulei de palmier începând cu 2008 a dus la distrugerea pădurilor, zonelor umede și a turbăriilor, rezultând în emisii de gaze cu efect de seră. În comparație, procentul este de doar 8% în cazul semințelor de soia și 1% în cazul rapiței și a florii-soarelui.

CE a propus procentul de 10% ca limită între materiile prime mai prietenoase cu mediul și cele mai dăunătoare.

Guvernele Uniunii Europene și Parlamentul European au la dispoziție două luni pentru a decide dacă să accepte sau să respingă legea.

Organizația Transport & Environment a declarat că noua clasificare a uleiului de palmier ca nesustenabil este o piatră de hotar în lupta de recunoaștere a impactului asupra mediului pe care îl au biocombustibilii, însă a atras atenția că uleiul de soia și o parte din uleiul de palmier pot fi încă clasficate ca fiind „verzi”.

spot_img

Ultimele știri