Comisia Europeană trimite șase state la Curtea de Justiție pentru că nu au revizuit planurile de management al bazinului hidrografic

Comisia Europeană anunță că a decis să trimită Bulgaria, Irlanda, Spania, Malta, Portugalia și Slovacia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru nefinalizarea revizuirii planurilor lor de management al bazinului hidrografic, așa cum se prevede în Directiva-cadru privind apa (Directiva 2000/60/CE) și/sau a planurilor lor de gestionare a riscului de inundații, conform cerințelor Directivei privind inundațiile (Directiva 2007/60/CE).

Directiva-cadru privind apa se concentrează pe asigurarea sănătății calitative și cantitative bune a corpurilor de apă europene, cum ar fi râurile și lacurile. Acesta își propune să reducă și să elimine poluarea, precum și să se asigure că există suficientă apă pentru a susține în același timp nevoile umane și faunei sălbatice. Este o parte esențială a Pactului ecologic european și este necesară pentru a-și atinge obiectivele privind clima, natura și reducerea poluării. Respectarea Directivei privind inundațiile este esențială pentru pregătirea și gestionarea inundațiilor.

În conformitate cu Directiva-cadru privind apa, statele membre trebuie să își actualizeze și să raporteze planurile lor de gestionare a bazinelor hidrografice la fiecare șase ani. Aceste planuri, care includ un program de măsuri, sunt esențiale pentru a asigura starea bună sau potențialul tuturor corpurilor de apă, conform cerințelor directivei. În conformitate cu Directiva privind inundațiile, statele membre trebuie, de asemenea, să își actualizeze și să raporteze planurile lor de gestionare a riscului de inundații la fiecare șase ani. Aceste planuri sunt la fel de esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor Directivei privind inundațiile, și anume reducerea și gestionarea riscurilor pe care inundațiile le prezintă pentru sănătatea umană, mediu, patrimoniul cultural și activitatea economică.

Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere în februarie 2023, urmate de avize motivate în septembrie 2023 tuturor țărilor care nu au reușit să actualizeze și să revizuiască aceste planuri.

În ciuda unor progrese, șase țări încă nu își îndeplinesc obligațiile în temeiul uneia sau ambelor directive:

  • Spania, Malta și Portugalia nu și-au raportat încă pe deplin al treilea plan de management al bazinului hidrografic și al doilea plan de gestionare a riscului de inundații;
  • Bulgaria și Irlanda nu au raportat încă pe deplin al treilea plan de management al bazinului hidrografic;
  • Slovacia încă nu a raportat pe deplin al doilea plan de management al riscului de inundații.

Comisia consideră că eforturile autorităților au fost, până în prezent, insuficiente și, prin urmare, trimite Bulgaria, Irlanda, Spania, Malta, Portugalia și Slovacia Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Din 2000, Directiva-cadru a apei a fost principala lege pentru protecția apei în Europa. Se aplică apelor de suprafață interioare, de tranziție și de coastă, precum și apelor subterane. Acesta asigură o abordare integrată a managementului apei, respectând integritatea întregului ecosistem, inclusiv prin reglementarea poluanților individuali și stabilirea standardelor de reglementare corespunzătoare. Se bazează pe o abordare a districtului hidrografic pentru a se asigura că țările vecine cooperează pentru a gestiona râurile și alte corpuri de apă pe care le împărtășesc.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri