Comisia Europeana protejeaza resursele de apa

Comisia Europeana a lansat un nou proiect pentru conservarea resurselor de apa ale Europei.

Documentul intitulat “Blueprint to Safeguard Europe’s Water Resources” defineste un program menit sa asigure apa corespunzatoare, atat calitativ cat si cantitativ, pentru nevoile oamenilor, economiei si mediului.

Proiectul va urmari gestionarea apei pe plan national, regional si local – la nivelul albiei raurilor.

“Proiectul pentru protejarea resurselor de apa ale Europei arata ca intelegem in profunzime problemele cu care ne confruntam si detinem o platforma solida care sa ne permita gestionarea acestora.

Este momentul sa actionam in consecinta si sa furnizam beneficiile legislatiei noastre pentru a crea oportunitati de gasire a unor solutii creative in legatura cu politica si industria apei.

Avem nevoie doar de o balanta sustenabila intre cererea si oferta de apa, luand in calcul oamenii si mediul natural de care acestia depind”, a declarat comisarul european pe probleme de mediu, Janez Potocnik.

Potrivit expertilor Comisiei Europene, calitatea si cantitatea apei sunt interconectate. In ciuda progreselor din ultimii ani, apele de pe teritoriul UE nu au o calitate corespunzatoare. Poluarea si deficitul de apa sunt probleme semnalate in toata Europa, iar evenimente extreme, cum ar fi inundatiile, sunt tot mai frecvente in unele state UE.

Legislatia europeana in materie de apa trebuie sa ofere solutii in fata unor provocari vechi si noi, cum ar fi poluarea apei, consumul de apa in agricultura, producerea de energie, exploatarea solului si impactul schimbarilor climatice.

Romania trebuie sa ia masuri decisive

Potrivit Comisiei Europene, Romania este si ea afectata de lipsa unor masuri decisive pentru protejarea resurselor de apa.

Pe de o parte, resursele de apa sunt vitale pentru economia si pentru societatea romaneasca, intrucat 35 – 40 la suta din energia electrica a tarii provine de la hidrocentralele de pe Dunare.

Rezervele de apa ar fi necesare pentru a sustine agricultura, intrucat 30 la suta din terenurile fertile au nevoie de irigare.

Cantitatea si calitatea apei sunt esentiale si pentru conservarea mediului salbatic si a biodiversitatii. Cel mai cunoscut exemplu este Delta Dunarii, care gazduieste un ecosistem unic in Europa si este declarata zona protejata.

In multe zone ale Romaniei, resursele de apa au scazut si sunt afectate de poluare. Potrivit Comisiei Europene, poluarea apelor “este efectul direct al deversarilor cauzate de lipsa unei infrastructuri si legislatii potrivite”.

Legat de implementarea Directivei Cadru privind Apa (EU’s Water Framework Directive), Comisia a identificat probleme legate de apa in cateva zone ale Romaniei. Exista puncte sensibile in anumite zone unde nu au fost facute masuratori biologice exacte iar evaluarile de ordin ecologic sau chimic nu corespund cu standardele europene.

Pentru indeplinirea obiectivului Directivei Cadru privind Apa, acela de a avea la nivelul anului 2015 o calitate buna a apei, Proiectul pentru protejarea resurselor de apa ale Europei stabileste trei linii strategice.

Pe de o parte, se solicita imbunatatirea modului de implementare a politicii de apa europene prin folosirea oportunitatilor oferite de legislatia actuala.

Se va urmari cresterea nivelului de integrare a obiectivelor politicii de apa in politicile unor domenii colaterale, cum ar fi agricultura, piscicultura, energia regenerabila, transportul, Fondurile Structurale.

Amprenta de apa prevede importanta apei si a consumului eficient de apa drept obiective de atins la nivelul fiecarui stat membru UE. In paralel, trebuie dezvoltate standarde europene de regenerare a apei.

Orizontul Proiectului pentru protejarea resurselor de apa ale Europei este strans corelat cu Harta Eficientizarii Resurselor, elaborata in anul 2011, si cu Strategia UE pentru anul 2020.

Proiectul pentru protejarea resurselor de apa are aplicabilitate pana la nivelul anului 2050.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Europenii lupta pentru apa

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri