Comisia Europeana propune o politica maritima integrata

"Cat de impropriu este sa numim aceasta planeta Pamant, cand, evident, este Ocean". Afirmatia scriitorului Arthur C. Clarke este motto-ul studiului elaborat de Comisia Europeana care sta la baza noii politici maritime propuse de aceasta. VEZI STUDIUL COMISIEI EUROPENE

Comisia Europeana propune o politica maritima integrata pentru Uniunea Europeana. "Un ocean de oportunitati" reprezinta un plan de bataie pentru anii viitori care vizeaza o dezvoltare integrata a transportului maritim, industriei maritime, energiei maritime si pescuitului in cadrul UE.

Cu un litoral de 3 ori mai lung decat cel al Statelor Unite, cu o populatie care locuieste in proportie de 50% la mai putin de 50 km de apa, UE trebuie sa exploateze aceasta resursa vitala, intr-o maniera coordonata, se arata pe site-ul Comisiei Europene.

"Sunt convins ca o mare parte din viitorul nostru depinde de potentialul inca nevalorificat al oceanelor. Propunerea noastra pentru o politica maritima integrata a fost elaborata pentru pentru a genera bunastare, locuri de munca si sustenabilitate", a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Pachetul de propuneri al Comisiei Europene se axeaza pe cercetare, tehnologie si inovatie, asigurand o dezvoltare economica fara compromiterea sustenabilitatii ecologice.

Planul de actiune cuprinde:

  • un spatiu european de transport maritim fara frontiere;
  • o strategie europeana privind cercetarea in domeniul marin;
  • politici maritime nationale integrate care urmeaza sa fie elaborate de catre statele membre;
  • o retea integrata de supraveghere maritima;
  • o foaie de parcurs privind amenajarea spatiului maritim elaborata de catre statele membre;
  • eliminarea practicilor ilegale de pescuit, precum si a pescuitului in largul marii cu traulere de fund, care are efecte destructive asupra fundului marin;
  • promovarea unei retele europene a centrelor de activitati maritime ("clusters");
  • o reevaluare a derogarilor de la legislatia europeana a muncii in domeniul pescuitului si al transportului maritim;
  • o retea europeana de observare si de stocare a informatiilor din domeniul marin;
  • o strategie de ameliorare a efectelor schimbarilor climatice asupra regiunilor costiere;

Unul dintre beneficiile noii strategii maritime este ca Europa are si mai multe sanse pentru a-si atinge tintele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a consumului de energie – cu 20% pana in 2020. Energia regenerabila marina va reduce nevoia de combustibili poluanti. Numarul turbinelor eoline este in crestere rapida si sunt perspective incurajatoare in ce priveste energia valurilor.

Propunerea are la baza o o campanie extinsa de consultare publica si este rezultatul muncii unui grup director alcatuit din 10 comisari si prezidat de Joe Borg, comisarul european pentru Pescuit si Afaceri Maritime.

Pana acum, diversele activitati si politici privind marile au fost gestionate din prespectiva sectoriala.

Foto: ec.europa.eu

spot_img

Ultimele știri