Comisia Europeană: orice pagubă cauzată de lupi, urși sau râși va fi despăgubită

Comisia Europeană a luat o decizie care le permite fermierilor să fie despăgubiți dacă suferă daune cauzate de lupi, urși sau râși. Investițiile fermierilor de a preveni asemenea daune, cum ar fi instalarea gardurilor electrice și cumpărarea câinilor de pază, vor fi și ele rambursate.

Cu această decizie, Comisia Europeană dorește să sporească sprijinul acordat fermierilor în zone în care sunt prezente carnivore mari protejate.

Succesul politicii de conservare depinde parțial de gestionarea eficientă a conflictelor asociate cu conservarea animalelor protejate. Susținerea pentru rezolvarea acestor conflicte poate veni din partea fondurilor UE, în special din partea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, și din fonduri naționale.

Până acum, doar 80% dintre investiții puteau fi rambursate prin ajutor de stat. Noua decizie asigură o rambursare de 100%. În plus, statele membre vor putea acorda despăgubiri care acoperă costurile indirecte, cum ar fi costurile veterinare în cazul animalelor rănite și costuri ale forței de muncă legate de căutarea animalelor dispărute după atacul unui animal protejat.

Carnivorele mari există în numeroase state membre: lupi în Franța, Germania, Polonia și alte țări est europene, inclusiv în România; râs în Polonia, Alpi, munții Jura și Vosges din Franța și în nordul Balcanilor; urși bruni în țări ca Austria, România, Italia, Franța, Slovacia, Serbia și Scandinavia.

Conviețuind cu lupii, urșii și râșii: campanie internațională de educație pentru copii, lansată la Râșnov

În unele state membre, lipsa hranei, combinată cu pierderea habitatelor naturale și slaba protecție a animalelor de fermă, poate duce la atacuri din partea carnivorelor mari. În alte state, conflictul pornește de la competiția cu oamenii pentru hrană, precum și de la frica oamenilor de a coexista cu un prădător mare.

„Este vital să putem conviețui cu lupii și alte carnivore mari în Europa. După secole de persecuție, aceste specii protejate își revin acum mulțumită eforturilor extraordinare de conservare ale Uniunii Europene. Însă acest lucru creează oportunități pentru conflicte între om și viața sălbatică. De prea multe ori, fermierii vor să își ia imediat pușca atunci când turmele sunt atacate.

Ei ar trebui să fie într-adevăr compensați pe deplin pentru pierderea animalelor și costurile veterinare asociate, însă este importantă și luarea unor măsuri preventive pentru a reduce riscul producerii unor astfel de atacuri. Sperăm că ajutorul de stat va acoperi costurile măsurilor preventive, cum ar fi gardurile electrice sau câinii de pază, vor încuraja mai mulți fermieri să încerce să aplaneze aceste conflicte și să aibă o coexistență mai pașnică cu acești prădători carismatici.”, a declarat Ruud Tombrock, director executiv Humane Society International/Europa.

Programul de finanțare al Uniunii Europene pentru mediu, LIFE, a oferit fonduri pentru peste 40 de proiecte despre conviețuirea cu carnivorele mari, începând cu înființarea sa în 1992. Aceste proiecte s-au axat în special pe creșterea gradului de conștientizare și protejarea mijloacelor de subzistență, însă ele au jucat un rol important în testarea și implementarea unor noi moduri de a gestiona și a minimiza conflictele dintre carnivorele mari și oameni.

În prezent, au fost dezvoltate și testate măsuri de reglementare și tehnici eficiente care permit atenuarea conflictelor între om și viața sălbatică, precum și conviețuirea cu carnivorele mari pe termen lung.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri