Comisia Europeana ia masuri pentru protectia rechinilor

Comisia Europeana a adoptat astazi, in premiera, un plan de actiune al UE pentru conservarea si gestionarea resurselor de rechini. Obiectivul acestui plan este sa asigure adoptarea masurilor necesare pentru refacerea stocurilor de rechini in zonele in care acestea sunt amenintate.
Masurile prezentate nu se refera doar la rechini, ci si la specii inrudite, precum vulpile si pisicile de mare. Ele se vor aplica in toate zonele in care opereaza flota UE, atat in apele comunitare, cat si in afara acestora.

De asemenea, Comisia se angajeaza sa faca demersurile necesare pentru a garanta faptul ca actiunile UE in cadrul organismelor si acordurilor internationale sunt coerente cu politica sa interna in domeniul protectiei speciilor de rechini.

„Rechinii sunt extrem de vulnerabili la exploatarea excesiva, iar consecintele reducerii masive a numarului lor s-ar putea repercuta nu doar asupra speciilor de rechini, ci si asupra ecosistemelor marine si chiar asupra pescarilor”, a declarat Joe Borg, comisarul european pentru Pescuit si Afaceri Maritime.

„Din acest motiv, am anuntat astazi un plan de actiune care va institui o abordare a pescuitului de rechini axata mai mult pe masuri de precautie si va sprijini activitati de cercetare substantiale, necesare pentru a intelege pe deplin rolul pe care il au rechinii in viata marina, precum si impactul pescuitului asupra acestora”, a adaugat Borg.

Planul de actiune include masuri care urmeaza sa fie implementate atat la nivelul UE, cat si al statelor membre si propune ca UE sa faca demersuri in vederea aprobarii acestora de catre toate Organizatiile Regionale de Gestionare a Pescuitului (ORGP). Planul se refera la toti pestii cartilaginosi, nu doar la rechini, ci si la vulpile de mare, la pisicile de mare si la himere, care reprezinta impreuna peste 1 000 de specii. Aceste specii sunt raspandite pe intregul glob, dar in special in Atlanticul de Nord, unde navele UE efectueaza peste 50% dintre capturile de rechini.

Pescuitul de rechini a cunoscut o crestere rapida incepand cu a doua jumatate a anilor 1980, fiind stimulat de cererea tot mai mare de produse derivate de rechin (in special inotatoare). Potrivit unui studiu publicat recent de Uniunea internationala pentru conservarea naturii, o treime din speciile de rechini capturate in apele UE sunt in prezent amenintate ca urmare a pescuitului excesiv. In ciuda fragilitatii acestor stocuri si a importantei lor crescande pentru flota comunitara, pescuitul de rechini in UE nu a fost niciodata gestionat in mod sistematic.

In ultimii ani, Comisia a constatat situatia ingrijoratoare a mai multor stocuri de rechini si a propus masuri precum reducerea la zero a capturilor sau reducerea substantiala a mortalitatii cauzate de pescuit, atat in UE, cat si la nivelul mai multor ORGP. Planul de actiune al UE are la baza consultari ample cu statele membre, cu factorii interesati si cu publicul larg, consultari care au avut loc in 2007 si 2008. El este structurat in functie de liniile propuse de planul international de actiune al FAO pentru conservarea rechinilor, adoptat in 1999.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri