Comisia Europeana avertizează România în privința monitorizării calității aerului

Comisia Europeana (CE) a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în legătură cu deficiențele semnificative în ceea ce privește monitorizarea poluării aerului.

Comisia Europeană avertizează România în privința monitorizării calității aerului

Poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an în acest stat membru. Acest prim avertisment include rețeaua de monitorizare a unei game largi de zone și aglomerări, precum și toți principalii poluanți, inclusiv dioxidul de sulf, dioxidul de azot și oxizii de azot, pulberile în suspensie, plumbul, benzenul, monoxidul de carbon și ozonul, arsenul, cadmiul, mercurul, nichelul și hidrocarburile aromatice policiclice”, se arată în comunicarea Comisiei Europene.

Potrivit reprezentănților CE, monitorizare adecvată este o cerință fundamentală pentru verificarea conformității cu diferitele standarde ale UE în ceea ce privește calitatea aerului. Legislația UE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa le impune statelor membre să evalueze calitatea aerului pe întreg teritoriul lor și să ia măsuri pentru a limita expunerea cetățenilor la poluanți.

România nu a reușit să creeze o rețea de monitorizare care să respecte standardele și cerințele UE în vederea evaluării eficiente și a îmbunătățirii calității aerului”, se mai arată în comunicarea CE.

Peste 80% din populația lumii trăiește în locuri afectate de poluare ușoară, potrivit unui studiu publicat anul trecut în revista științifică „Science Advances”. Și OMS avertizează asupra pericolului. Specialiștii estimau într-un studiu de anul trecut că, în ultimii 5 ani, poluarea atmosferică a crescut cu 8% la nivel global, miliarde de oameni fiind expuși la niveluri de poluare ale aerului peste limitele admise.

În 2016, față de anul precedent, România a înregistrat o scădere cu 1,4% a nivelului de emisii de CO2, provenit din arderea combustibililor fosili, potrivit estimărilor furnizate de Eurostat.

Potrivit International Energy Agency, la nivel global, în 2016, emisiile de dioxid de carbon au stagnat pentru al treilea an consecutiv, în condițiile în care economia globală a crescut.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri