Comisia Europeană aprobă o schemă prin care se vor sprijini investițiile în producția de hidrogen regenerabil în afara UE

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă germană de 900 de milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor în producția regenerabilă de hidrogen în țările din afara UE, care va fi apoi importat și vândut în UE.

Schema, denumită „H2Global”, vizează satisfacerea cererii UE de hidrogen regenerabil, care este de așteptat să crească semnificativ în următorii ani, prin sprijinirea dezvoltării potențialului de resurse regenerabile neexploatate în afara UE. Acesta va contribui la obiectivele de mediu ale UE, în conformitate cu Pactul verde european, fără a denatura în mod nejustificat concurența pe piața unică, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: „Această schemă germană de 900 de milioane de euro va sprijini proiecte care vor duce la reduceri substanțiale ale emisiilor cu efect de seră, în conformitate cu obiectivele UE de mediu și climat stabilite în Green Deal. Acesta va contribui la abordarea cererii tot mai mari de hidrogen din surse regenerabile în Uniune, prin sprijinirea dezvoltării acestei surse importante de energie în zone ale lumii în care nu este exploatată în prezent în vederea importului și vânzării acestuia în UE. Proiectarea schemei va permite sprijinirea doar a proiectelor cele mai rentabile, reducând costurile pentru contribuabili și minimizând posibilele denaturări ale concurenței.

Germania a notificat Comisiei planurile sale de a introduce o nouă schemă, „H2Global”, pentru a sprijini producția de hidrogen regenerabil în țările din afara UE, care urmează să fie importat și vândut în UE. Schema se va desfășura pe o perioadă de 10 ani începând de la atribuirea primului contract în cadrul schemei.

Hidrogenul regenerabil poate fi produs prin electroliza apei cu energie electrică care provine din surse regenerabile. Deoarece aproape niciun gaz cu efect de seră nu este emis în acest proces, pot avea loc reduceri mari ale emisiilor de gaze cu efect de seră atunci când hidrogenul regenerabil înlocuiește un combustibil fosil sau o substanță chimică pe bază de fosile.

Citește și: România și-a propus să realizeze strategia națională de hidrogen într-un interval de un an

spot_img

Ultimele știri