Comisia Europeană a anunțat finaliștii competiției European Social Innovation Competition

Deșeuri colectate în centrul LOWaste

Comisia Europeană a lansat toamna trecută cea de-a doua ediție a European Social Innovation Competition, o competiție de afaceri sociale al căror scop este cel de a crea noi locuri de muncă, informează responsabilitatesociala.ro.

În total, au fost înscrise 1.200 de proiecte, de două ori mai multe decât la prima ediție. România s-a situat pe locul al treilea ca număr de înscrieri, cu 98 de proiecte. Două dintre acestea au ajuns până în semi-finala.

Recent, Comisia i-a anunțat pe cei 10 finaliști. Vă prezentăm în continuare câteva dintre ideile lor.

Afaceri bazate pe revalorificare unor deșeuri

Unul dintre finaliști s-a gândit să valorifice obiecte uzate și deșeuri, reparându-le sau folosindu-le pentru confecționarea de obiecte noi. Pentru aceasta, a creat în orașul Ferrara din Italia LOWaste, o rețea public-privata la care au acces peste 200 de membri: societăți care se ocupă cu managementul sau reciclarea deșeurilor, artizani și designeri, dar și societăți mici și mijlocii care pot folosi deșeurile ca materie primă secundară.

Cu banii de la Social Innovation Competition, inițiatorii proiectului ar vrea să înființeze Waste Fab Lab, un laborator unde specialiști în design pot proiecta noile produse și îi pot învăța pe viitorii angajați cum să repare sau să confecționeze noi obiecte din deșeuri.

Tot pe folosirea deșeurilor se bazează și o afacere înscrisă de o altă echipă din Italia. Este vorba despre echipa QUID, care își propune să creeze un brand eco-responsabil de îmbrăcăminte, confecționată exclusiv din resturi de materiale de calitate superioară rămase în atelierele unor branduri italiene consacrate. În plus, în atelierele QUID urmează să lucreze femei dezavantajate, coordonate de tineri designeri.

Şi o echipă din Viena a creat un atelier care folosește deșeuri pentru confecționarea de noi produse. Este vorba despre placi uzate de snowboard, din care cei de la RUFFBOARDS confecționează longboards (un tip de placă de skateboarding).

Şi angajații RUFFBOARDS provin din medii sociale dezavantajate: sunt tineri infractori, pe care inițiatorii proiectului îi ajută să se reintegreze în societate.

Citește mai mult pe responsabilitatesociala.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri