Comisia cere opinia cetățenilor privind apa potabilă în Europa

Comisia Europeană a lansat luni o consultare publică pe tema politicii UE privind apa potabilă, pentru a examina posibilitatea de a o îmbunătăți. Consultarea este un răspuns concret la inițiativa Right 2Water, prima inițiativă cetățenească europeană de succes.

Alimentarea cu apă potabilă sigură și de bună calitate în întreaga UE este o realizare majoră a legislației UE. Însă trebuie să anticipăm provocările care ne așteaptă și să răspundem preocupărilor semnalate în inițiativa cetățenească europeană de anul acesta. Așadar, trebuie să continuăm dialogul inițiat de cetățeni și să fim receptivi la așteptările consumatorilor și ale altor părți interesate în ceea ce privește viitoarea legislație UE privind apa potabilă”, a declarat Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.

În urma consultării, ar trebui să înțelegem mai bine punctele de vedere ale părților interesate și ale cetățenilor privind necesitatea de a acționa și tipul măsurilor care ar putea fi adoptate pentru a îmbunătăți alimentarea cu apă potabilă de bună calitate. Întrebările acoperă domenii cum ar fi nivelul actual al calității apei potabile, principalele amenințări pentru apa potabilă, nevoile cetățenilor în materie de informare, precum și alte posibile măsuri care ar putea fi întreprinse la nivelul UE.

Consultarea, disponibilă aici, este deschisă până la 15 septembrie 2014. Rezultatele vor alimenta procesul de reflecție privind eventualele îmbunătățiri la Directiva UE privind apa potabilă.

Punctul final al acestei prime inițiative cetățenești europene de succes, când Comisia a precizat modul în care intenționează să răspundă, a reprezentat de fapt abia începutul procesului. Acum începem să ne onorăm promisiunile. Aceasta este încă o dovadă a impactului real pe care o inițiativă cetățenească europeană îl poate avea asupra procesului decizional european”, a adăugat Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru relații interinstituționale și administrație.

Pe lângă consultare, Comisia va lansa în curând și un dialog structurat cu părțile interesate pentru a examina transparența în sectorul apei. Aceasta este o altă măsură care va fi întreprinsă ca urmare a inițiativei cetățenești europene.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri