Comisarii de mediu, “musafiri” la picnic

Garda Nationala de Mediu executa in aceste zile controale in toate judetele Romaniei, pentru a verifica respectarea prevederilor legale si a preveni incidentele legate de activitatea romanilor iesiti la picnic.

“Avem controale programate in toate judetele, angajatii nostri le vor efectua insotiti de reprezentanti ai autoritatilor locale, ai Jandarmeriei si ai Politiei”, a declarat, pentru Green Report, secretarul de stat Silvian Ionescu, comisar general al Garzii Nationale de Mediu.

Secretarul de stat a precizat ca pot fi aplicate si amenzi, dar si-a exprimat speranta ca asemenea sanctiuni nu vor fi necesare: “Depinde de gravitatea faptelor comise. Speram sa ne intelegem cu cetatenii. In ultimii doi ani am efectuat permanent controale in zonele de picnic, fara a fi nevoie sa aplicam amenzi cetatenilor, intrucat acestia au acceptat recomandarile noastre”.

Amintim ca, din acest an, este in vigoare Legea privind activitatea de picnic, lege menita sa creeze cadrul necesar desfasurarii civilizate a picnicului, dar si sa sanctioneze incalcarea normelor de mediu pe timpul acestei activitati.

Acum doua luni, comisarul general Silvian Ionescu declara ca amenzile pentru incalcarea Legii Picnicului se vor aplica abia din anul 2013, pentru a oferi autoritatilor locale timpul necesar amenajarii spatiilor de picnic conform prevederilor noii legi. “Rolul Legii Picnicului nu este de a da amenzi, ci de a civiliza oamenii, de a-i determina sa respecte natura. Mai intai trebuie sa creezi conditii si abia apoi sa sanctionezi nerespectarea lor", explica Silvian Ionescu.

Pe de alta parte, saptamana trecuta, ministrul Mediului si Padurilor, Attila Korodi, anunta ca in perioada 28 aprilie – 1 mai, peste 1000 de angajati ai autoritatilor vor fi in control pe teren, pentru a preveni impactul negativ asupra mediului generat de activitatile de picnic, traditionale in aceste zile. “Peste 460 de echipe ale autoritatii de mediu se vor regasi zilnic in teren in perioada 28 aprilie – 1 Mai: 100 de echipe ale Garzii Nationale de Mediu , 318 echipe de control ale Romsilva si 42 de echipe ale Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare”, preciza Attila Korodi.

Legea 54 / 2012 privind desfasurarea activitatilor de picnic, publicata in Monitorul Oficial la data de 27 martie, este o initiativa a Green Revolution si a unui grup format din patru oameni politici: Sulfina Barbu, Carmen Moldovan, Attila Korodi si Adriana Saftoiu.

Legea 54 prevede obligatia autoritatilor locale de a amenaja locuri special destinate activitatii de picnic, precum si amenzi pentru persoanele care fac picnic in afara zonelor amenajate. Intrucat de la intrarea in vigoare a Legii 54 si pana acum nu au existat timpul si banii necesari amenajarii acestor zone, persoanele care ies la iarba verde nu pot fi inca sanctionate pe motiv ca fac picnic in spatii neamenajate. Totusi, aceste persoane sunt obligate sa respecte celelalte prevederi legale.

De exemplu, Normele generale de aparare impotriva incendiilor, aprobate in anul 2007, precizeaza ca “in perioadele caniculare sau secetoase, consiliile judetene sau locale din zonele cu risc crescut de incendiu si, dupa caz, administratorii operatorilor economici/conducatorii institutiilor din zonele mentionate trebuie sa elaboreze programe speciale de masuri pentru prevenirea incendiilor”.

Printre aceste masuri se afla identificarea si nominalizarea sectoarelor in care creste riscul de incendiu in conditii de temperatura atmosferica ridicata si lipsa de precipitatii, interzicerea utilizarii focului deschis in zonele afectate de uscaciune avansata, precum si intensificarea controalelor in zonele cu culturi agricole si in locuri cu vegetatie forestiera, mai ales cele frecventate pentru agrement.

Incendiu devastator la Vatra Dornei, dupa un gratar la picnic

In ciuda controalelor anuntate, perioada traditionala pentru mers la iarba verde, aceea din jurul datei de 1 mai, a fost deja insotita, si in acest an, de evenimente nedorite.

Duminica dupa-amiaza, in judetul Suceava, 30 de hectare de vegetatie au fost distruse intr-un incendiu. Cauza acestuia a fost un rest de gratar, nestins de cei care participaseara la picnic. In incendiu au ars o parcela de plantatie apartinand Consiliului Local Vatra Dornei si o parcela cu material lemnos apartinand Ocolului Silvic Vatra Dornei.

"Perimetrul este izolat. Intervenim cu 80 de pompieri, jandarmi, militari de la unitatea din Vatra Dornei si angajati ai Directiei Silvice, in total, in jur de 400 de persoane. Este greu de spus cat va mai dura interventia pentru ca focul la vegetatia de padure poate reizbucni oricand“, declara, duminica seara, Alin Galeata, purtatorul de cuvant al ISU Suceava.

Extinderea rapida a incendiului a fost favorizata de rafalele de vant, precum si de resturile vegetale foarte uscate.

Mihai Diac

Foto: www.picnic-basket.com/picnic_ideas.html, www.realitatea.net

Citeste si:

Primariile, obligate sa stabileasca zonele de picnic

Ministru pentru 16 zile

spot_img

Ultimele știri