Comertul global cu emisii de carbon a ajuns la 60 de miliarde de dolari in 2007, potrivit unui studiu realizat de grupul norvegian Point Carbon, informeaza Earth Times.
Volumul emisiilor de CO2 tranzactionate a crescut cu 64%, in 2007, pana la 2.7 miliarde de tone fata de 1.6 miliarde de tone in 2006.
Grupul a estimat ca, in 2008, piata va valora 92 de miliarde de dolari la preturile actuale, cu un volum de 4.2 miliarde de tone.
Studiul a fost prezentat in preajma unei conferinte de trei zile din Danemarca la care oameni de afaceri important si reprezentanti guvernamentali au discutat comertul cu emisii de carbon.
Participantii s-au declarat impotriva retragerii schemei UE de comercializare a emisiilor introdusa in 2005. Sistemul le permite tarilor europene sa faca schimb de certificate de emisii cu tarile sarace sau in curs de dezvoltare.
Rajendra Pachauri, presedintele IPCC si castigator al premiului Nobel pentru pace in 2007 alaturi de fostul vicepresedinte american Al Gore, le-a spus participantilor ca sustine sistemul global de comercializare a emisiilor de CO2.
Point Carbon considera, pe baza celor 3.700 de raspunsuri primite, ca preturile de pe piata de carbon vor creste in viitor.
Se estimeaza ca pretul carbonului va ajunge, in 2010, la 37 dolari pe tona, cu 9 dolari mai mult, iar in 2020 la 54 de dolari pe tona.
Studiul arata ca, pentru peste doua treimi din respondent, pretul carbonului este relevant pentru deciziile care privesc investitiile.
Point Carbon mai arata ca 77% dintre respondenti se asteapta la incheierea unui acord post Kyoto indiferent de participarea SUA.