Colectarea selectiva a deșeurilor din Capitală, cu mult sub media națională

Gradul de colectare selectivă a deșeurilor din cele șase Sectoare ale Capitalei este cu mult sub media națională, stabilită la 5,62%, potrivit studiului „Bucureștiul LOR sau al NOSTRU”, realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) și Centras.

colectare selectiva

Potrivit datelor centralizate de acest studiu media de colectare separată a deșeurilor la nivelul Capitalei este de 2,4%. În funcție de Sectoare, cele mai mari cantități de deșeuri colectate selectiv în 2014 au fost realizate în Sectorul 3, cu un volum total de 7,7%, iar cele mai puține în Sectorul 4 (0,4%). Sectorul % nu a furnizat datele necesare.

De asemenea, Sectorul 3 a reușit să crească această cantitate față de cea colectată în 2013 (4,9%). De altfel acesta este singurul sector care și-a păstrat trendul de creștere în colectarea selectivă a deșeurilor. În rest Sectoarele 2 (1% în 2012, 0,6% în 2014), 4 (0,7% în 2013, 0,4% în 2014) și 6 (2,1% în 2013, 1,4% în 2014) au raportat scăderi ale cantităților colectate.

Sectorul 1 a raportat aceleași cantități ca și în anii trecuți: 1,7%.

„Prin eliminarea taxei de colectare de la nivelul taxei la Sectorul 3 a crescut gradul de colectare selectivă. Este o corelație directă. Eu cred că este o măsură benefică, dar taxele la nivelul Bucureștiului nu sunt reglementate de consiliile locale, ci de Consiliul General al Municipiului București”, a declarat Constantin Mitrache, director general al Asociației Municipiilor din România și fost City Manager al primăriei Sectorului 3.

Acesta a subliniat că depinde de Primăria Capitalei cum va crește gradul de colectare. „Există o discrepanță majoră între nivelul de sancționare a abanonării gunoiului și depozitarea la groapă. Este mai avantajos să plătești amenda. Lucrurile trebuie corelate și este responsabilitatea minicipalității”, a mai spus acesta.

Citește și:

Primele trei orașe din România la colectare selectivă

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri