În doar trei luni de zile aproape 1.000 de kilograme de măști de unică folosință au fost colectate în București, eliminate din mediu și valorificate energetic, în cadrul proiectului „Aruncă în siguranță”, inițiat de ONG-ul „Orașul Meu, Culorile Mele”, cu sprijinul Kaufland România.
Proiectul a fost extins începând cu luna iulie la nivel național în 131 magazine Kaufland din 81 de orașe ale țării, colectarea fiind în continuare disponibilă în cele 17 magazine Kaufland din București. După colectare, măștile sunt valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului.
„Campania „Aruncă în siguranță” a fost extrem de bine primită de către locuitorii din București și astfel am decis extinderea proiectului la nivel național pentru a oferi tuturor românilor infrastructura de colectare în siguranță a acestor deșeuri medicale, care sunt foarte dăunătoare dacă ajung în natură. Împreună contribium la protejarea oamenilor și a mediului înconjurător”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
Organizația „Orașul Meu, Culorile Mele” estimează că aproximativ 3 milioane de măști pot fi colectate anul acesta în cadrul campaniei.
„Ne bucurăm foarte mult să putem duce proiectul nostru și oamenilor din afara Bucureștiului. În Capitală am dovedit că se poate, că oamenii au cooperat cu noi și au venit în număr mare să-și arunce măștile în condiții de siguranță în cutiile special amenajate din magazinele Kaufland. Sperăm să se întâmple același lucru și cu oamenii din celelalte orașe ale României și să putem să contribuim cu toții la un mediu mai curat și sănătos”, a declarat Lestat Monroe, fondator „Orașul Meu, Culorile Mele”
Ce tipuri de măști se colectează?
Pot fi colectate patru tipuri de măști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical. Nu vor putea fi colectate măști din material textil, confecționate acasă sau alte articole de protecție, deșeuri periculoase (ascuțite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deșeuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticlă spartă.
„Este foarte bine că acest proiect se extinde la nivel național pentru că avem nevoie de o țară curată și sănătoasă. Aruncarea măștilor de unică folosință în condiții necontrolate presupune crearea unor potențiale noi focare de infecții pentru oameni, și nu discutăm aici doar despre coronavirus, ci și despre alte virusuri prezente în corpul uman. «Aruncă în siguranță» este un proiect prin care ne putem asigura că aceste măști sunt colectate și eliminate corect din mediu, procesul având riscuri minime pentru cei implicați în proces, datorită măsurilor de siguranță luate, prevenind astfel extinderea pandemiei”, explică dr. Mihail Pautov, medic și ambasador al proiectului „Aruncă în siguranță”.
Poluarea cu plastic ca urmare a pandemiei, o problemă de mediu cu un impact uriaș
Programul de Mediu al Organizației Națiunilor Unite (UNEP) atrage atenția guvernelor lumii asupra gestionării deșeurilor, inclusiv a deșeurilor medicale și periculoase, ca pe un serviciu public esențial. UNEP susține că manipularea în condiții de siguranță și eliminarea finală a acestor deșeuri este un element esențial într-un răspuns eficient în situații de urgență. Tot UNEP susține că 75% din măștile folosite, precum și alte deșeuri legate de pandemia de coronavirus, vor ajunge în gropi de gunoi sau în apele mărilor.
În 2020, cantitatea de măști de protecție folosite în lume a crescut de 207 ori față de 2019. Opération Mer Propre, un ONG francez care se ocupă, printre altele, cu operațiuni de curățenie pe Coasta de Azur, a descoperit pe fundul mării cantități industriale de măști, mănuși și sticluțe de plastic pentru dezinfectant de mâini, trăgând și un semnal de alarmă cu privire la acumularea de astfel de deșeuri: „dacă lucrurile nu se schimbă, în curând vom avea mai multe măști decât meduze aruncate în Marea Mediterană”.
De asemenea, peste 1,5 miliarde de măști de unică folosință vor ajunge în oceanele lumii, este semnalul de alarmă tras de un grup de ecologiști din Hong Kong. Cum fiecare mască are o greutate de trei până la patru grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic să ajungă în apele oceanelor. Durata de viață a măștilor sanitare aruncate este de 450 de ani, fapt ce face ca ele să fie niște adevărate bombe cu ceas ecologice, mai ales în condițiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme.