Codul Silvic ar putea fi discutat azi in sedinta de guvern

Codul Silvic a fost finalizat si ar putea fi astazi discutat in sedinta de Guver, a declarat ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.

Codul Silvic a fost finalizat. A fost verificat de catre 13 ministere, este trimis la Guvern si eu sper ca in urma dezbaterilor cu organizatiile neguvernamentale si a celor cu comisiile de agricultura din Senat si Camera, sa finalizam dezbaterile si maine (miercuri – n.r.) sa-l putem discuta in Guvern”, a declarat  Lucia Varga in cadul dezbaterilor de la Camera Deputatilor, citata de Agerpres.

Ministrul a spus ca in urma discutiilor au existat observatii si propuneri, unele dintre acestea fiind introduse in propunerea de act normativ.

Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura

Prin modificarile pe care le propunem, sper eu ca aceasta <<mafie>> sa fie mult diminuata, pentru ca esenta acestui Cod Sivic inseamna vanzarea lemnului masurat si nu a lemnului estimate”, a subliniat ministrul de resort.

Aceasta a precizat ca personalul silvic va fi responsabilizat si vor fi luate masuri de “curatire” a sistemului silvic de persoanele care au favorizat aceasta “mafie” a lemnului.

In primul rand se va interzice vanzarea lemnului pe picior. Lemnul va fi vandut din rampa sau depozite, asa cum se intampla in intreaga Uniune Europeana, incepand cu 2014. Practic vom avea doi ani in care vom putea aplica aceasta masura. In 2014, 50% din masa lemnoasa va fi vanduta in rampa si depozite, iar in 2015, cealalta jumatate”, a explicat Lucia Varga.

Evaluari si reorganizari ale personalului Romsilva

In luna iulie 2013, Lucia Varga a delcarat ca pana la sfarsitul anului, va exista o propunere de reorganizare a Romsilva.

La Romsilva, sunt 17.000 de angajati. Se realizeaza acum o evaluare, pentru ca, pana la sfarsitul anului, vom avea si o propunere de reorganizare a ei. Vom intari structurile de gestionare a ocoalelor silvice si vom lasa mai putini oameni la birouri pentru probleme ce tin de birocratie”, a spus atunci Varga.

Potrivit acesteia, restructurarea Regiei nu va presupune neaparat disponibilizari, pentru ca, in complementaritate, autoritatile vin cu un program de impaduriri, iar personalul silvic de la Romsilva are pregatirea necesara pentru a urmari si gestiona proiectele impaduriri.

In ceea ce priveste inspectoratele silvice, Lucia Varga a spus ca in cazul lor se doreste o suplimentare a personalului, care in prezent are 399 de angajati.

Prin Hotararea de Guvern de reorganizare a acestora, noi vom solicita Guvernului un numar mai mare de angajati. Speram sa putem convinge atat Guvernul, cat si opinia publica, de faptul ca nu putem face ordine in padure daca nu avem suficient personal”, a explicat ea.

Potrivit acesteia, pentru a avea un inspector la 12.000 de hectare de padure, Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare ar trebui sa aiba 600 de angajati.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri