Cobaii virtuali, sfârșitul testelor medicale pe animale

Testarea medicală pe șoarecii de laborator este una dintre cele mai disputate probleme în societatea actuală din punct de vedere al apărării drepturilor animalelor. Pe de o parte, omenirea a înregistrat multe progrese medicale care au îmbunătățit în mod semnificativ viața noastră, pe de altă parte, creaturi nevinovate sunt supuse la o gamă largă de experimente care pot fi crude și dureroase.

mouse-virutal.jpg.662x0_q100_crop-scale

Din fericire, cercetatorii de la Human Brain Project lucrează la o modalitate de a ne obține rezultatele acestor experimente fără a mai face rău vreunui animal. Aceștia au demarat construirea unui cobai virtual, adică un program de calculator care imită cu exactitate realitatea, astfel încât, în viitor, cercetarea medicală poate fi realizată pe cobai virtuali cu aceeași acuratețe ca în prezent.

Echipa de oamenii de știință a reușit să realizeze harta cu cei 200.000 de neuroni din creierul cobailor care corespund cu anumite zone ale organismului pe care le vor stimula. De exemplu, dacă vor atinge mustățile cobaiului virtual vor activa părțile corespunzătoare cortexului senzorial. Creierul unui cobai are în total aproximativ 75 de milioane de neuroni, astfel încât echipa mai are încă de lucru, însă lucrurile se pare ca evoluează destul de rapid deoarece este de așteptat ca prima versiune a software-ului să fie lansată în luna aprilie.

Oamenii de știință se așteaptă ca progresele tehnologice să facă, în timp, modelul mai realist.

Citește și:

Parlamentul francez recunoaște animalelor statutul de „ființe vii dotate cu sensibilitate”

Paul McCartney trimite pe Lună imagini cu animale torturate în abatoare și ferme

Ce calificativ are România la protecția animalelor

spot_img

Ultimele știri