Rețeaua ONG21, formată din ONG-uri cu diverse profiluri (printre care protecția biodiversității, arii protejate, gestiunea deșeurilor, clădiri verzi) își propune să asigure o contribuție relevantă, consistentă și unitară a sectorului neguvernamental din România la elaborarea și la implementarea politicii publice în domeniul Educației pentru Dezvoltarea Durabilă (EDD).
„De mai bine de un deceniu, România s-a angajat în cadru internațional și european (ONU, UNESCO, UNECE, UE) să implementeze la nivel național o serie de măsuri importante, reformatoare pentru integrarea transversală a EDD în sistemul de educație (formală, nonformală și informală). Rețeaua ONG21 își propune ca misiune să fie un interlocutor competent și un partener vizibil și activ pe scena politico-administrativă, capabil să aducă un aport substanțial politicii guvernamentale în domeniul EDD”, transmit aceștia pe site-ul lor.
„România are nevoie de o politică publică ambițioasă pentru EDD, asumată de societatea civilă, pentru dezvoltarea modurilor de gândire, competențelor, valorilor și atitudinilor care permit românilor să facă față cu succes provocărilor inedite și complexe ale societății de astăzi în plină schimbare. În același timp, o politică EDD eficace ar permite României să își respecte angajamentele luate în cadrul internațional și european”, se mai arată într-un comunicat.
Rețeaua ONG21 a fost lansată în iunie 2018 de către Asociația REPER21 împreună cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC). În urma primului apel de selecție, au fost invitate să adere la Rețea 98 de ONG-uri de diverse dimensiuni, din urban și rural, cu experiențe semnificative și diverse (economie socială, protecția drepturilor persoanelor vulnerabile, egalitate de șanse, dezvoltare comunitară, protecția biodiversității, arii protejate, gestiunea deșeurilor, clădiri verzi, educație nonformală, dezvoltare personală și coaching, consiliere și orientare profesională, voluntariat, teatru politic și social, educație artistică, educație științifică).
Datorită interesului manifestat și din partea altor organizații, fondatorii ONG21 au anunțat că desfășoară în continuare selecția ONG-urilor.
Rețeaua ONG21 are ca obiectiv specific redactarea participativă și promovarea unei propuneri de politică publică în domeniul EDD, pe parcursul 2018 – 2019. Astfel, va îndeplini diverse roluri:
- instrument de capacitare a ONG-urilor membre pentru a contribui consistent și sistematic la elaborarea politicii pentru EDD;
- context de analiză și monitorizare pentru conectarea la inițiativele internaționale și europene din acest domeniu;
- spațiu de dezbatere între ONG-uri și stakeholderii din mediul educațional, instituțiile publice, mediul privat, comunități, pentru elaborarea și implementarea măsurilor de EDD;
- platformă de dialog, lobby și advocacy în vederea aplicării propunerii alternative de politică publică pentru EDD elaborată în cadrul rețelei.
ONG21 este dezvoltat de REPER21 și FDSC, în perioada aprilie 2018 – iulie 2019. Rețeaua va funcționa complementar cu programul Prof21, adresat școlilor și cadrelor didactice.
Prin acest program, în intervalul 2014 – 2015, 1.060 de cadre didactice din întreaga țară au luat parte la un curs acreditat pe tema “Dezvoltarea Abilităților de viață ale tinerilor în contextul Dezvoltării durabile” și, ca urmare a acestei formări, aproximativ 300 de școli au realizat o serie de proiecte și activități pedagogice. În intervalul 2018 – 2020, Prof21 pune în practică, în 23 de școli dezavantajate din întreaga țară un program consistent și inovator de dezvoltare a competențelor pentru reducerea abandonului școlar, abordările EDD jucând un loc central în acest demers.
Astfel, Prof21 reprezintă componenta operațională, în timp ce ONG21 este componenta strategică prin care REPER21 și FDSC își propun să extindă experiența lor în domeniul EDD de la nivel de proiect la cel de politică publică, pentru a obține un impact sistemic asupra educației naționale.