Coalitia Romania fara Cianuri le cere europarlamentarilor sa semneze pentru interzicerea cianurilor in minerit

Coalitia "Romania fara Cianuri" a trimis astazi o scrisoare celor 25 de Europarlamentari romani care inca nu au semnat Declaratia scrisa din Parlamentul European privind interzicerea folosirii tehnologiei bazate pe cianuri in exploatarile miniere.

Prin aceasta scrisoare li se cere celor 25 de Europarlamentari sa semneze declaratia si sa comunice pozitia privind interzicerea cianurii cat mai curand, in contextul desfasurarii campaniei electorale cand publicul trebuie sa decida in cunostinta de cauza.

Europarlamentarii romani sunt incurajati sa isi mobilizeze si colegii de grup din Parlamentul European sa faca la fel.

In luna septembrie, 4 Europarlamentari romani, Daciana Octavia Sarbu, Tiberiu Barbuletiu, Horia-Victor Toma si Adina-Ioana Valean au initiat o declaratie politica in Parlamentul European privind interzicerea folosirii tehnologiei bazate pe cianuri in exploatarile miniere.

Aceasta declaratie politica vine in sprijinul propunerii legislative a Senatorilor Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR) de interzicere a cianurii in minerit in Romania, propunere care va fi supusa in cursul lunii decembrie votului plenului Camerei Deputatilor.

Pentru ca aceasta declaratie sa fie adoptata de Parlamentul European este nevoie sa fie semnata de jumatate dintre membrii PE, adica 394 Europarlamentari. Pana acum aceasta declaratie scrisa a fost semnata de 10 Europarlamentari romani din cei 35 care reprezinta Romania in cadrul Parlamentului European.

Cei 10 Europarlamentari romani sunt: Tiberiu Barbuletiu, Horia-Victor Toma, Adina Valean (PNL), Daciana Sarbu (PSD) – initiatorii declaratiei scrise -, Gabriela Cretu (PSD), Adrian Severin (PSD), Eugen Mihaescu (PRM), Radu Tirle (PD), Karoly Ferenc Szabo (UDMR) si Eduard Hellvig (PC). Acestor 10 Europarlamentari romani li s-au alaturat pe lista semnatarilor declaratiei scrise si alti Europarlamentari straini din toate grupurilor din PE.

Coalitia "Romania fara Cianuri" a trimis, in cursul lunii octombrie, scrisori similare celor 784 membri ai Parlamentului European, cerandu-le si acestora sa semneze Declaratia scrisa 85/2007, astfel contribuind la protejarea mediului din Romania si nu numai.

Mineritul cu cianuri este una dintre cele mai murdare industrii din lume. Poluarea cursurilor de apa si a panzei freatice, distrugerea vietii acvatice a raurilor si otravirea unor specii de pasari sunt doar cateva dintre consecintele mineritului cu cianuri.

Obtinerea unui inel de aur lasa in urma peste 20 de tone de deseuri miniere. Pentru om o lingurita cu 2% solutie de cianura este fatala. Cantitatea de cianura (120 tone) care a ajuns in mediu in anul 2000, de la uzina de procesare a aurului din Baia Mare, ar fi fost suficienta sa omoare 1 miliard de oameni.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri