Coalitia pentru Mediu din Romania condamna organizarea partidei de vanatoare de la Balc, organizata de omul de afaceri Ion Tiriac, se arata intr-un comunicat dat publicitatii astazi.
Membrii coalitiei, care numara 67 de organizatii de mediu sau asociatii pentru protectia animalelor, considera ca „mediul natural romanesc este sub un permanent asediu, iar abatoarele in aer liber de tip Balc sau Sinteu sunt doar unul dintre acesti vectori de agresiune, la care se adauga fragmentarea si restrangerea habitatelor naturale”, se arata in comunicat.
Vanatoarea de la Balc, un abator in aer liber
Membrii coalitiei mai spun ca „actul uciderii din placere este moralmente inacceptabil. Acest fapt devine insa cu atat mai reprobabil si mai condamnabil cu cat el se desfasoara intr-o incinta inchisa, unde vietatilor expuse tirului concentrat nu li se ofera practic nicio sansa de supravietuire.
Numarul animalelor ucise (in presa se face inclusiv referire la doborarea de recorduri) este in fiecare an de ordinul sutelor, uciderile fiind concentrate intr-un interval de 2 zile. Astfel, asa-zisa partida de vanatoare de la Balc este practic un abator in aer liber. Apreciem, totodata, ca spectacolul respingator al carnagiului cinegetic organizat de dl Ion Tiriac la Balc reprezinta o sfidare agresiva lansata de catre o elita suficienta si insensibila la adresa marii mase a populației Romaniei care se confrunta in prezent cu lipsuri si constrangeri socioeconomice tot mai numeroase si mai accentuate”.
Modelul Balc, pe cale sa se extinda in intreaga tara
In comunicat se mai arata ca si in comuna Sinteu, din judetul Bihor, care se afla la 40 de kilometri de Balc, un investitor austriac, Christian Friedl, „pregateste nu doar o replica extinsa a modelului Balc, ci si deschderea unei asa-zise academii de vanatoare care are ca scop declarat educarea tineretului in tainele uciderii animalelor salbatice. Romania va deveni astfel, sub sigla eufemistica de turism wild, o destinație predilecta pentru cei animati de pasiuni sangvinare si care in tarile lor de origine nu isi pot exhiba neingradit aceste instincte morbide”.
Coalitia cere Ministerului Mediului sa ia masuri
In acelasi timp, Coaliția pentru Mediu din Romania solicita Ministerului Mediului si Padurilor ”sa-si concentreze atentia asupra reglementarii juste si probiodiversitate a activitatii in acest domeniu unde situatia a scapat de sub control. Invocarea de catre diversele autoritati romanesti a prevederilor unui cadru legislativ lax si lacunar este in fapt o circumstanta agravanta pentru acestea.Obligatia acestor autoritati nu este sa produca justificari, ci sa intocmeasca norme legale eficiente si sa le aplice in asa fel incat atat biodiversitatea de pe teritoriul Romaniei, cat si sanatatea fízica si morala a cetatenilor acestei tari sa fie corect si prompt protejate”.