Studiu: mai mult CO2 în atmosferă înseamnă mai mult zahăr în culturile agricole

Din cauza creșterii nivelului de CO2 din atmosferă, culturile de legume și cereale au valori din ce în ce mai scăzute de proteine, fier și zinc și concentrații mai mari de zaharuri. Explicația este că, odată cu creșterea nivelului poluării și a CO2 din atmosferă, crește și nivelul de zahăr din plante, pe măsură ce acestea absorb CO2, în procesul de fotosinteză, și îl transformă în energie. Explicația a fost dată într-o analiză a publicației Politico.

co2
foto: wikimedia commons

Legătura dintre nivelul de CO2 și conținutul de zaharuri din culturi agricole a fost observată Irakli Loladze, un matematician de profesie, care lucrează și în domeniul biologiei. El, împreună cu alți cercetători, a publicat o lucrare științifică în 2000, pe o temă asemănătoare. Acesta a studiat atunci cum afectează o cantitate mai mare de lumină dezvoltarea zooplanctonului (n.r. organismele animale din apele dulci și marine). Pentru a trăi și a se hrăni, aceste organisme microscopice se bazează pe alge. Oamenii de știință au mai făcut experimente în trecut și au aflat că dacă există mai multă lumină, algele se vor dezvolta mai repede, deci va fi mai multă mâncare pentru microorganisme. Însă, pe termen mediu, relația cauză-efect nu a mai fost la fel. La un moment dat, cercetătorii au observat că deși microorganismele aveau mai multe alge cu care să se hrănească, nu se mai dezvoltau. Explicația biologilor a fost că deși algele creșteau mai repede, aveau mai puține substanțe nutritive necesare pentru ca microorganismele să se dezvolte. Deci că algele erau mai multe, dar mai puțin hrănitoare.

Care este legătura dintre plante, CO2 și zahăr

Odată cu creșterea temperaturilor și cu efectele schimbărilor climatice, plantele absorb o cantitate mai mare de emisii de CO2. Pentru a crește, acestea se bazează atât pe lumină, cât și pe CO2.

Potrivit Scientific American, procesul de fotosinteză este adesea descris ca fiind transformarea de către plantele verzi a radiațiilor solare în zaharuri. Deși acest lucru este adevărat, explicația este că au loc două reacții biochimice. Zaharurile din plante sunt atât glucoza, cât și fructoza și mai sunt cunoscute și sub denumirea de glucide. Atunci când se produce fotosinteza există două procese care au loc. În primul, planta se folosește de lumina soarelui pentru a crea energie. În cel de-al doilea, plata ia CO2 și îl transformă în zaharuri, proces care mai este cunoscut și sub denumirea de Ciclul Calvin (după numele lui Melvin Calvin, cel care a descoperit procesul).

Potrivit unui studiu din 2004, făcut pe dezvoltarea culturilor de agricole de fructe și legume, oamenii de știință au descoperit că, începând cu 1950, nivelurile de proteine, calciu, fier și vitamina C au scăzut în mai toate culturile agricole din SUA. Explicația celor care au studiat problema a fost că de vină sunt varietățile de legume și fructe pe care industria a ales să le cultive.

Așa cum Geoff Johnson explică în articolul din Politico, la fel ca în experimentul cu zooplanctonul, mai mult nu înseamnă neapărat și mai calitativ. Potrivit specialiștilor, creșterea nivelului de CO2 înseamnă accelerarea procesului de fotosinteză. Ceea ce face plantele să crească mai repede, dar nivelul de CO2 le determină și să producă mai mulți carbohidrați, cum ar fi glucoza, asta în detrimentul altor substanțe nutritive cum ar fi: proteinele, fierul sau zincul.

Experimente pe plante, pentru a vedea cum le afectează emisiile de CO2

La Institutul Beltsville de cercetare în Agricultură (Maryland, SUA) cercetătorii fac experimente pe ardei gras pentru a măsura felul în care vitamina C din ardei este influențată de mai multe emisii de CO2. În plus, tot acolo, aceștia mai studiază și arborele de cafea, pentru a vedea dacă nivelul de cafeină a scăzut.

De asemenea, la același institut de cercetare, specialiștii folosesc niște soiuri de orez, soia și grâu din anii `50-`60 pe care le-au plantat pe mai multe parcele, în SUA. Aceștia utilizează aceleași spații pe care alți cercetători au crescut, cu decenii în urmă, aceleași soiuri. Fac acest lucru pentru a vedea cum afectează nivelurile de CO2 din prezent culturile de plante. Potrivit acestora, cercetările în acest domeniu se află încă la început.

Via Politico, Grist, Scientific American

spot_img

Ultimele știri