Studiu: cantitățile în creștere de CO2 din oceane vor duce la proliferarea algelor toxice

Cantitățile în creștere de CO2 din oceane ar putea duce la proliferarea unor alge toxice care sunt dăunătoare vieții marine, precum și sănătății umane, conform unui nou studiu.

Rezultatele studiului sugerează că acest tip de algă toxică, Vicicitus globosus, poate deveni dominantă în ecosistemele marine care sunt afectate de acidifierea oceanelor. Alga este găsită în sud-estul Asiei, Europa, America de Nord și de Sud și ar putea deveni o amenințare pentru comunitățile de coastă, pescării și acvacultură o dată cu schimbările climatice.

Impactul algelor toxice este deja simțit în jurul lumii. În Australia, alge toxice au crescut de-a lungul a 1.700 km din râul Murray în ultimii ani, restricționând cantitatea de apă curată disponibilă pentru fermierii care s-au confruntat cu secete.

În SUA, au fost cel puțin 510 cazuri raportate de alge toxice albastre-verzi începând cu 2010, 239 dintre evenimente fiind înregistrate anul trecut, conform ONG-ului Environmental Working Group.

Se credea că principalele cauze ale proliferării algelor sunt scurgerile de fertilizatori și gestionarea defectuoasă a apelor, însă oamenii de știință sugerează că încălzirea temperaturii apelor contribuie la dezvoltarea algelor. De asemenea, în anumite regiuni, intensificarea precipitațiilor ca rezultat al schimbărilor climatice ar putea grăbi rata la care fertilizatorii ajung în apă.

Noul studiu arată pentru prima oară impactul clar al nivelurilor ridicate de CO2 din oceane asupra proliferării V. globosus, alge care pot emite chimicale toxice numite citotoxine, conform profesorului Ulf Riebesell, oceanograf la Centrul GEOMAR Helmholtz și autor principal al studiului.

„Proliferarea acestei specii a fost asociată cu mortalitatea peștilor în apele de coastă și acvaculturile din diverse locații. Efecte directe asupra delfinilor și a broaștelor țestoase nu au fost raportate, dar nu pot fi excluse. Oamenii nu ar trebui să înoate în apele în care înflorește V. Globosus deoarece toxinele pot irita ochii și sistemul respirator.”, a declarat Riebesell pentru Carbon Brief.

De asemenea, V. globosus are un impact negativ asupra altor specii de zooplancton, care sunt vitale pentru niveluri trofice superioare, cum ar fi pești și balene.

Green Report Shop Produse ECO

Pe măsură ce oceanele absorb mai mult CO2 din atmosferă, pH-ul lor scade, apele devenind mai acide. Media pH-ului apelor marine a scăzut de la 8.2 în vremurile pre-industriale la 8.1 în prezent, iar cercetătorii atrag atenția că dacă încălzirea continuă în ritmul actual, în trei sau patru decenii nivelurile de CO2 vor atinge o concentrație care va permite algelor toxice să se răspândească rapid.

„În primul rând, aceste rezultate subliniază nevoia reducerii puternice și rapide a emisiilor de CO2. Rezultatele studiului ar trebui privite ca un semnal de alarmă. O nouă amenințare pentru societatea umană este reprezentată de faptul că nu suntem pregătiți pentru extinderea microalgelor toxice în zone care sunt slab monitorizate în prezent.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri