150 de voluntari au început joi testarea programului Bike Sharing din Cluj-Napoca, a declarat Emil Boc, primarul municipiului, în cadrul unei emisiunii a Radio Napoca FM.
„Sunt 250 de biciclete care au intrat în testare și sunt 20 de stații pe care se operează. Scopul acestui program pilot în care sunt implicați 150 de voluntari este acela de a vedea cum funcționeză, ce dificultăți , ce probleme apar. Și în același timp de ai ruga pe toți participanții la trafic (…) să aibă înțelegere unii față de alții”, a spus Emil Boc.
Potrivit monitorulcluj.ro, după ce se încheie proiectul pilot, clujenii vor avea la dispoziție 500 de biciclete pe care le vor putea închiria gratuit, timp de o oră, urmând ca după această perioadă să fie percepută o taxă care poate ajunge până la 80 lei pentru 12 ore. Aceasta este perioada maximă de folosire a unei biciclete.
„Bcicleta reprezintă un mod de viață pentru mulți oameni și trebuie să acceptăm acest lucru și să încurajăm transportul alternativ”, a mai spus primarul Clujului.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Cluj-Napoca, prin amplasarea stațiilor de biciclete în apropierea stațiilor de autobuz sau tramvai, proiectul oferă posibilitatea schimbării mijloacelor de transport, crescând astfel mobilitatea populatiei.
Studiul de mobilitate a relevat faptul că pentru transportul local bicicleta este folosită frecvent de doar 1,6% dintre clujeni, însă 29,2% dintre cei chestionați au exprimat o probabilitate cel puțin moderată în ceea ce privește închirierea de biciclete din centrele specializate.
Valoarea totală a acestui proiect este de 11.968.262,36 lei (fără TVA). 11,128 milioane de lei provin din fonduri europene, 840.000 de lei de la autoritățile locale.