Climathon Bucharest: 24 de ore pentru căutarea celor mai bune soluții pentru mediu

Pe 25 octombrie are loc, peste tot în lume, Climathon – o întâlnire cu scopul de a găsi soluții la provocările climatice. În București, hackathon-ul va fi organizat la Impact Hub, iar premiile pentru cele două soluții câștigătoare sunt de câte 5.000 de euro.

Reprezentanți ai instituțiilor publice și ai societății civile, arhitecți, specialiști din organizații de mediu, designeri, antreprenori și inovatori sunt invitați să contribuie la definirea de noi instrumente și activități pentru protejarea mediului înconjurător și la căutarea celor mai bune soluții la provocările climatice cu care se confruntă Bucureștiul.

Climathon-ul este o inițiativă pornită de EIT Climate-KIC, o comunitate europeană de învățare și inovare care are ca scop accelerarea și tranziția la o economie cu zero emisii de carbon. În 2018, Climathon-ul a avut loc simultan în 113 orașe din 46 de țări și 6 continente, la care au participat 5000 de oameni și au fost dezbătute 196 de teme.

Provocările propuse pentru echipele din București

Provocare WWF: SEApp – transparență și participare în luarea deciziilor

WWF vine cu o provocarea prin care să fie crescut gradul de transparență și implicare a societății civile și a publicului în aprobarea proiectelor care vizează investiții naționale și europene mari în transport, energie și agricultură din cadrul SEA (Strategic Environmental Assesments), pentru a reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător

Soluții/idei pe care ar putea fi pusă atenția:
– îmbunătățirea procesului SEA în curs de desfășurare, în special în etapa de monitorizare
– cum această nouă aplicație/platformă online poate funcționa ca un instrument puternic de susținere
– cum poate fi crescută vizibilitatea și conștientizarea procesului SEA
– cum poate fi publicul informat din timp despre etapele procesului în desfășurare a SEA

Provocare Urban Monkey: Facem Bucureștiul un oraș verde

Urban Monkey atrage atenția asupra refacerii spațiului comunitar pentru grădini urbane, soluție care ar putea să îmbunătățească viața locuitorilor din București. Acest apel de transformare este argumentat prin faptul că Bucureștiul este al șaptelea cel mai poluat oraș din Europa, iar suprafața verde per locuitor este de aproape 10 mp (în timp ce în Viena este de 12 ori mai mare).

Soluții pe care ar putea fi pusă atenția:
– definirea/redefinire/adaptarea ideii de spații verzi în București
– idei pentru a revendica spațiile pentru grădinile urbane comunitare
– proiecte de a transforma spații nefolosite/cu beton în oaze de verdeață

Pe durata celor două zile, echipele participante vor beneficia de sprijinul mentorilor și al specialiștilor în cadrul unor sesiuni de feedback, project management, dezvoltare de aptitudini de prezentare și definire a următorilor pași. Pentru fiecare provocare adresată în cadrul programului, va fi desemnată o echipă câștigătoare, care va beneficia de câte un premiu de 5.000 de euro și suport după terminarea hackathon-ului.

Înscrierile se pot face până la 22 octombrie.

spot_img

Ultimele știri