In prezent, cladirile folosesc o treime din energia mondiala, iar cifrele continua sa creasca pe masura cresterii demografice. Potrivit estimarilor, in 2025, cladirile vor deveni principala categorie consumatoare, iar in 2050 nivelul de energie folosit in constructii va fi egal cu nivelul cumulat din transport si industrie, conform World Business Council for Sustainable Development. VEZI STUDIUL WBCSD
Energy Efficiency in Buildings (EEB) este proiectul care propune masuri pentru reducerea concentratiilor de dioxid de carbon in sectorul constructiilor. Obiectivul proiectului este reducerea la zero a consumului energetic. Desi este o tinta extrem de indrazneata, ea reprezinta scara la care trebuie facute schimbari pentru a face progrese vizibile. Sunt necesare masuri urgente pentru indeplinirea acestui obiectiv, folosind tehnologia prezenta pentru a reduce consumul caldirilor vechi si noi. Principalele zone vizate sunt China, India, Japonia, Europa, Statele Unite si Brazilia.
Studiul mentioneaza trei factori care pot contribui la indeplinirea acestui obiectiv:
- o abordare holistica a design-ului prin integrarea tuturor aspectelor: design, materiale, echipament, energie;
- relatii si mecanisme financiare: investitii in domeniul utilizarii eficiente a energiei
- atitudine: cererea clientilor, relatiile de afaceri si raspunsul la tehnologie.
EEB va incerca sa gaseasca solutii pentru a depasi obstacolele in vederea imbunatatirii eficientei energetice prin consultari la nivel inalt intre experti si investitori. EEB va construi mai multe scenarii pentru a atinge nivelul zero in consumul de energie. Etapa urmatoare consta in elaborarea unui plan de actiune care va fi prezentat factorilor de decizie. In 2009, EEB va prezenta foaia de parcurs care va contine realizarile efectuate in vederea indeplinirii obiectivului.