CIROM implineste 20 de ani: Industria cimentului din Romania s-a schimbat radical din 1989 pana in prezent

“Industria cimentului din Romania nu mai seamana deloc cu cea din 1989, v-o spune un om care a lucrat in acest domeniu si inainte de `89”, a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM, patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania, care sarbatoreste azi 20 de ani de la infiintare.

“Avem parteneriate cu firme care trataza deseurile, am curatat mediul progresiv”, a continuat presedintele CIROM, explicand progresele facute de industria cimentului din tara noastra, din 1989 si pana in prezent.

Astazi, CIROM reuneste 10 membri, printre care se numara cinci grupuri multinationale: Carmeuse, HeidelbergCement, Holcim, Lafarge, Saint – Gobain.

Astfel, perioada 1990-1995 a fost una “foarte grea pentru toata industria. Atunci ne-a salvat exportul si nu s-au putut face investitii”, a precizat Mihai Rohan. Intre 1995-1997 au aparut oferte de privatizare, iar “in 6 luni industria cimentului din Romania s-a privatizat integral pentru ca se stia ca urmeaza lucrari mari de infrastructura”.

Iar intre 1997-2011 “a fost cea mai frumoasa perioada din industria noastra. S-a investit masiv in special in modernizare si protectia mediului. Astazi nu mai exista nori de praf langa fabricile producatoare de ciment”, a explicat Mihai Rohan.

El a continuat precizand ca in perioada 1998-2011 s-a pus accent in special pe dezvoltarea durabila. “Nu ne-am limitat la a crea locuri de munca pentru oameni, ne-am gandit si la generatiile viitoare prin procedurile noi de ardere a deseurilor si utilizarea unor materiale care nu afecteaza mediul inconjurator. In prezent exista in tara noua cuptoare care utiilzeaza procedee uscate si trei cu precalcinare care reduc consumurile”.

Presedintele CIROM a spus ca, din cei 1,9 miliarde de euro investiti in industria cimentului din tara noastra, 130 de milioane de euro au fost folositi pentru protectia mediului.

“Am dezvoltat procesarea deseurilor pentru reducerea reducerea emisiilor de CO2. Din industrie poluatoare am devenit nepoluatori. Acum se ard cauciucurile care in trecut fumegau pe marginea drumurilor, sunt arse deseuri industriale, deseuri textile, plastic si deseuri menajere, iar cimentul rezultat in urma procesului are aceeasi calitate”, a mai spus Mihai Rohan, presedintele CIROM.

Obiectivele majore ale membrilor CIROM, pentru urmatorii ani:
–    mentinerea unor standarde ridicate pentru produsele fabricate, diversificarea produselor si promovarea cu prioritate pe piata a unor cimenturi cu continut ridicat de adaosuri;
–    reducerea emisiilor specifice de gaze cu efect de sera, prin promovarea mai larga a co-incinerarii (valorificarea deseurilor ca si combustibili alternativi si/sau materii prime secundare);
–    promovarea betonului de ciment, recunoscut ca material de constructii esential pentru dezvoltarea durabila, cu prioritate pentru constructia de autostrazi si drumuri cu trafic greu;
–    masuri sporite pentru asigurarea sanatatii si securitatii in munca; cresterea responsabilitatii sociale.

spot_img

Ultimele știri