Cipuri biodegradabile, din lemn, la fel de performante ca cele normale

Cipurile de calculator biodegradabile, pe bază de lemn, pot fi la fel de performante ca celelalte tipuri de cip folosite de obicei pentru comunicațiile wireless, potrivit unei noi cercetări, informează MIT Technology Review.

wood-chip

Inventatorii susțin că noile cipuri ar putea adresa problema globală privind acumularea rapidă de deșeuri electronice, dintre care unele conțin materiale toxice. Rezultatele studiului mai arată că un material transparent, derivat din lemn, numit nanoceluloză, e o alternativă atractivă pentru suprafață de bază a electronicelor flexibile.

Zhenqiang (Jack) Ma, profesor de inginerie electrică și de calculatoare la Universitatea din Wisconsin, a făcut recent, împreună cu colegii lui, două demonstrații în care au folosit nanoceluloza ca strat de suport pentru circuitele de radiofrecvență. Ei au arătat că acestea au o performanță similară cu a celor folosite în mod normal în producția de smartphone-uri și tablete.

În ultimii ani, cercetătorii au demonstrat că nanoceluloza, care se face prin segmentarea fibrelor de lemn la dimensiuni nanometrice, poate fi un suport fiabil pentru o gamă largă de dispozitive electronice, inclusiv celule solare. Cu toate acestea, demonstrațiile cele mai recente sunt primele care arată proprietățile care fac materialul să fie promițător pentru utilizarea în circuite de radiofrecvență eficiente, de înaltă performanță, spune Ma.

Nanoceluloza nu înlocuiește componentele electronice actuale de pe aceste cipuri, ci doar baza pe care sunt instalate aceste componente. Cea mai mare parte a materialului semiconductor din cipurile normale e folosit pentru stratul de suport, iar pentru componentele electronice active se folosește doar o fracțiune foarte mică. Asta presupune o risipă foarte mare, explică Ma. În plus, unele dintre aceste materiale duc la poluare periculoasă atunci când dispozitivul este aruncat.

Zhenqiang Ma a declarat că cipurile pot fi deja comercializate, dar crede că piața nu e încă pregătită pentru ele. Ca industria electronică de masă să își schimbe practicile actuale și să treacă la fabricarea cipurilor din lemn, e nevoie de o presiune mai mare privind problemele de mediu sau de o creștere a prețului materialelor semiconductoare rare, cum ar fi galiul, spune cercetătorul.

Sursă foto: University of Wisconsin

 

Mai citește și:

Celulele solare imprimate, speranță pentru zonele rurare fără curent electric

O nouă invenție redirecționează energia risipită a unui telefon mobil înapoi la baterie

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri