Ciolos despre incendiile din Parcul Văcărești: „Omul nu are dreptul să distrugă a doua oară ceea ce natura a reparat deja”

Incendiile consecutive din Parcul Natural Văcărești au provocat reacții puternice în rețelele de socializare. Ciprian Muntele, realizator la postul de radio Tanănana, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj adresat premierului Dacian Cioloș, în care își exprimă îngrijorarea că parcul este departe de a fi salvat, iar „cineva îl vrea în continuare distrus”.
Dacian Ciolos

Știți, în ultimele 24 de ore alte 3 incendii mari au avut loc în Parcul Văcărești. Ceea ce pentru noi, ăștia implicați cel puțin cu sufletul în proiectul ăsta, e trist, jignitor, e obositor și cam fără de speranță”, a scris Ciprian Muntele.

În finalul mesajului, realizatorul radio îi reamintește prim-ministrului că în această situație nu trebuie să uite să ceară ajutorul celor implicați.

Înainte de a vă cere ajutorul trebuie să utilizez eu toate mijloacele pe care le am la dispoziție pentru a înțelege ce se întamplă acolo. Cam bănuiesc eu, dar nu pot acuza bazându-mă doar pe supoziții. Oricum, de un lucru fiți sigur: când am pus semnatura mea pe acea hotărâre de guvern care făcea din „groapă” un parc natural, am făcut-o din convingere. Și o să fac tot ce ține de mine pentru ca lucrurile să evolueze în direcția lor naturala acolo. Sunt situații când omul nu are dreptul să distrugă a doua oara ceea ce natura a reparat deja”, a scris Dacian Cioloș.

Luni și marți, trei incendii au mistuit aproximativ doua hectare din suprafața Parcului Natural Văcărești. Până acum anchetatorii au exclus posibilitatea ca incendiile să fi fost provocate intenționat.

Pe 11 mai 2016, zona naturală „Acumulare Văcărești” a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcărești”, și a fost instituit  regimul de arie naturală protejată, conform unei hotărâri de Guvern.

Suprafața totală pe care se instituie aria naturală protejată este de 186 de ha și se compune din teren proprietate publică, aflat în administrarea Administrației Naționale ”Apele Române”, și teren proprietate privată.

Parcul Natural Văcărești este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot.

De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

Citește și:

S-a aprins din nou vegetația din Delta Văcărești

Delta Văcărești, incendiată de la o țigară

Câte gunoaie au adunat Cioloș și Palmer din Parcul Văcărești?

Încep procedurile de selecție pentru servicii specializate de pază pentru Parcul Natural Văcărești

spot_img

Ultimele știri