Sute de fermieri care cultiva arborele de cacao in Ghana si Coasta de Fildes, tari din Africa de Vest, vor fi obligati sa-si relocheze culturile din cauza temperaturilor aflate in crestere, scrie „The Ecologist”, care citeaza un raport realizat de Centrul International de Agricultura Tropicala.
Vestea nu suna deloc bine, deoarece mai mult de jumatate din productia mondiala de cacao este obtinuta de pe plantatiile ghaneze, cat si de pe cele aflate pe Coasta de Fildes.
Iar cacaoa reprezinta o parte semnificativa a economiei din aceste tari: 7,5% din PIB-ul Coastei de Fildes și 3,4% din cel al Ghanei.
Pentru fermierii africani, pericolul este foarte mare, deoarece foarte multi dintre ei traiesc din comertul cu cacao.
„Multi fermieri folosesc copacii de cacao ca pe bancomate, iar diparitia culturilor de cacao va avea efecte negative asupra lor si asupra economiilor acestor state”, spune autorul raportului, Peter Laderach.
Specialistii le recomanda fermierilor sa planteze mai multi copaci, pentru a face umbra celor de cacao, sa irige mai mult culturile si sa cultive alternativ, pe plantatii, portocali sau plamieri pentru a proteja, atat cat pot, culturile de cacao.