Cine boteaza furtunile?

Universitatea Libera din Berlin detine, prin traditie, privilegiul de a boteza depresiunile atmosferice si anticiclonii in Europa, dar, in urma cu aproximativ 11 ani, a propus tuturor celor interesati, contra cost, sa partcipe la denumirea fenomenelor meteo.

In 1954, universitatea berlineza a botezat, pentru prima oara,  fenomenele atmosferice din Atlanticul de Vest, pentru a facilita urmarirea acestora pe harta meteotologica.

Pentru acest lucru a obtinut o acreditare de la Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), iar acum propune, pe internet, spre vanzare, denumirile depresiunilor sau ale anticiclonilor.

Pentru o depresiune atmosferica, universitarii berlinezi cer 199 de euro, iar pentru un anticiclon, 299 de euro si realizeaza, din aceste servicii, anual, venituri de 35.000 de euro.

Dupa fiecare furtuna violenta, institutul meteo din capitala Germaniei se confrunta cu o multime de cereri de nasit. Mai mult de 1.000 de persoane din 13 tari europene, cat si din Japonia si SUA, au contribuit deja la veniturile universitatii.

Numele nasilor sunt afisate pe site-ul universitatii berlineze. Printre ele se regaseste si un anume Joachim Weber care a botezat furtuna care a lovit Europa de Vest saptamana trecuta.

„Credem ca este bine ca oamenii sa aiba o influenta in alegerea numelor date fenomenelor meteo”, a explicat Thomas Dümmel, meteorolog la institutul berlinez.

Joachim face parte din 5 prenume masculine care incep cu litera J, propuse in 2011 pentru a caracteriza, potrivit unei reguli a alternantei, fenomenele de joasa presiune. Prenumele feminine sunt folosite pentru denumirea anticiclonilor.

Orice prenume este acceptat, indiferent de originea sa, cu conditia sa fie recunoscut registrul de stare civila din Uniunea Europeana. La fiecare aparitie a unei furtuni, nasul primesete cadou un pachet care contine informatii si harti despre fenomenul meteo pe care l-a botezat.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri