Cinci noi structuri de economie sociala vor fi infiintate in Ilfov

Cinci noi structuri de economie sociala (SES) vor fi dezvoltate în județul Ilfov ca urmare a proiectului „SOCEC – rețeaua economiei sociale”, prin care vor fi înființate 11 astfel de unități la nivelul Bucureștiului și județelor Călărași și Ilfov. Acestea vor oferi aproape 40 de locuri de muncă persoanelor vulnerabile pe piața muncii (tineri fără calificare, părinți singuri, cetățeni de etnie romă etc.).

many small light bulbs equal big one

Cele cinci SES-uri vor avea ca obiect de activitate curățarea și întreținerea spațiilor verzi, service auto, fabricarea peleților, fabricarea produselor de panificație și fabricarea maselor plastice. „Luna viitoare vom începe achiziționarea instalațiilor necesare pentru toate proiectele, iar apoi vom începe cursurile de calificare pentru cei angajați”, a declarat Gabriela Ghimiș, responsabil cu monitorizarea desfășurării proiectului din partea Consiliului Județean Ilfov.

După demararea activităților, conform proiectului, timp de 6 până la 9 luni Consiliul Județean Ilfov va susține cele cinci SES-uri prin oferirea finanțărilor necesare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor curente cu salariile, chiria spațiilor și plata utilităților. Acest lucru urmărește sprijinirea acestor investiții pentru a se putea autosusține. „Salariile vor fi cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei, în funcțe de competențele fiecăruia. Putem spune cu siguranță că nu vor coborî sub 1.000 de lei”, a mai spus Ghimiș.

Economie socială cu tentă ecologică

Trei dintre proiectele anunțate vor purta și un puternic mesaj ecologist. Astfel, SES-ul creat în comuna Clinceni va avea ca obiect de activitate curățarea și întreținerea spațiilor verzi, iar în prima lună de funcționare, cei opt angajați vor face voluntariat.

De asemenea, în comuna Gruiu, situată în zona lacului Snagov, în clădirea fostei cooperative agricole va fi înființat un service auto care pe viitor va fi dotat cu panouri fotovoltaice pentru a-și asigura o mare parte din energia necesară. Rresponsabilul proiectului, George Ghionea a precizat că o parte din profitul obținut va fi reinvestit într-o stație de reîncărcare pentru mașinile electrice și hibrid. „În privința reciclării uleiurilor uzate fie le predăm unei firme specializate, fie vom încerca să achiziționăm o centrală pentru încălzire care să le folosească ca și combustibil”, a adăugat Ghionea.

În comuna Mogoșoaia va fi înființată singura unitate de producție de peleți din județul Ilfov. „Cei care au centrale termice pe peleți trebuie să-i procure de la distanțe destul de mari din zona Moldovei sau din Harghita și Covasna, iar costul transportului ridică mult prețul. Noi putem să producem sub prețul pieței”, a spus Florin Ristea, coordonatorul fabricii de peleți.

Tot pentru a sprijini existența viitoare a unității de producție, primăria Mogoșoaia va echipa clădirile dispensarului și școlii cu centrale termice cu peleți. „Materia primă o putem procura de la fabricile de mobilă și jucării din zonă. De asemenea, putem folosi și resturile vegetale rezultate în urma curățeniei făcute înpădurile administrate de Romsilva în zonă”, a mai explicat Ristea.

Proiectul „SOCEC.NET – rețeaua economiei sociale”, în valoare de 2 milioane de euro, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 și implementat în perioada septembrie 2014 – august 2015 în regiunile București-Ilfov și Sud-Muntenia.

Citește și:

Economia socială, șansa a 20 de mici producători de miere de pe Valea Barcăului de a intra pe piață

40 de persoane defavorizate angajate în 10 întreprinderi sociale care promovează turismul ecologic

Întreprinderile sociale nu rezistă pe piață în lipsa legislației

spot_img

Ultimele știri