Ciclist versus caine. Cum sa eviti un atac cand esti pe bicicleta?

Priviri de lup, coada pe sus si scandal cat cuprinde. Cam asta e atitudinea unui catel din Bucuresti la vederea unui biciclist care cuteaza sa-i incalce teritoriul.

O strategie riscanta e ”sa bagi viteza”, in speranta ca vei scapa netaxat. Principiul ”fuga e rusinoasa, dar sanatoasa” nu prea se aplica in acest caz, care se lasa de multe ori cu pantalonii ferfenita si o eventuala deplasare la spital pentru injectii.

De ce nu-i slabesc cainii pe biciclisti si care e cea mai buna abordare intr-o ”intalnire” de gradul trei cu un caine sau chiar cu o haita? ”Green Report” a cerut sfaturile a doi specialisti – psihologul Victor Chitic si dresorul Vlad Popescu, de la Clubul Cainilor Utilitari.

Ham! Pe-aici nu se trece

Instinctul de vanator e inscris in codul genetic al cainilor, iar la unii este mai accentuat, explica psihologul Victor Chitic, potrivit caruia catelul vede in ciudatenia cocotata pe bicicleta o posibila prada care incearca sa fuga. Vina nu e a cainilor, lasati sa se inmulteasca necontrolat pe strazi. Ei actioneaza ca stramosii lor, lupii, mai spune Victor.

Dar mai e ceva, legat de frica. ”Majoritatea cainilor din oras, in special cei din Bucuresti, au senzatia ca nu se pot feri fugind, pentru ca vor fi prinsi din urma, asa ca prefera sa ramana si sa lupte”, completeaza dresorul Vlad Popescu.

Un caine suspicios, care te poate ataca, iti da anumite semne. In general, un catel pregatit sa intervina pentru apararea teritoriului are urechile putin ciulite inainte, o postura alerta, tine coada pe sus si o misca usor si e foarte atent la tot ceea ce faci. Cand n-are intentii agresive, cainelel se uita in jos si da prieteneste din coada.

Baletul increderii si non-violentei

Sa imaginam un scenariu: e seara tarziu, pustiu pe strazi, iar la orizont zarim un patruped care ne fixeaza cu mare interes, adulmecand aerul si dand usurel din coada. Incepe sa latre, iar de dupa masini apar mai multi prieteni din gasca, ce-i impartasesc rapid intresul pentru tine. Ce e de facut?
Cea mai sigura varianta e sa te dai jos de pe bicicleta si sa te deplasezi usurel pe langa caine, tinand bicicleta pe post de scut, spune Victor. ”E bine sa ai o pozitie dreapta, cu miscari lente, dar increzatoare, astfel incat sa le dai senzatia ca-i ignori si ca nu esti violent, dar in acelasi timp sa se convinga ca esti suficient de puternic cat sa le faci fata”, adauga colegul Vlad Popescu.

Din categoria ”si ce sa fac cu mainile?”, Victor Chitic recomanda sa nu ridicam bratele, pentru ca acest lucru poate fi interpretat ca semn de agresiune. In plus, trebuie sa evitam contactul vizual direct. Mainile pot fi bagate in buzunare sau impreunate, ca sa nu atraga atentia, sau, daca animalul vine sa ne miroasa, putem sa le tinem intinse pe langa corp, cu palma deschisa spre exterior.

”Nu trebuie sa initiem noi contactul, ci trebuie lasat cainele sa faca acest lucru”, mai spune Victor, in opinia caruia a intinde mana spre un catel in semn de prietenie poate fi destul de riscant. Chiar si aces caz, catelul nu trebuie mangaiat direct pe cap, ci eventual pe spinare sau barbie.

Putem avea un dialog constructiv? Ei bine da, mai ales cu maidanezii din Bucuresti, care sunt deja obisnuiti sa li se vorbeasca. Insa tonul trebuie sa fie jos, bland, iar “dialogul” e recomandat doar celor care-si pot stapani stresul din voce.

Gadgeturi anti-catei

La un pret destul de piperat, ne putem cumpara un aparat cu ultrasunete, dar sa vedem si cat e de eficient. “In principiu, sunt eficiente, dar numai pana la un punct, cand dai peste un caine surd sau desensibilizat la zgomote din cauza traficului”, explica Victor. La fel e atunci cand mizezi pe strigate puternice sau fluieraturi.

Cea mai proasta idee – spray-ul lacrimogen. In general nu ai timp sa-l scoti suficient de repede si, chiar daca reusesti, o pala de vant te poate transforma in propria-ti victima. Pe langa asta, atrage atentia Victor, cainele nu merita un tratament atat de violent.

“In general, eu as miza foarte mult pe schimbarea atitudinii fata de cani. Maidanezii n-au nicio vina ca traiesc in acest oras”, spune el.

Pot sa-mi las copilul afara singur cu bicicleta?

Diferenta mare intre un adult si un copil este ca cel din urma actioneaza, asemeni catelului, mai mult din instinct, iar tipetele sau imbratisarile spontane se pot lasa cu muscaturi. O greseala comuna pe care o fac copii e sa abordeze direct si fara inhibitii animalul, iar acesta se sperie, arata Victor.

In principiu, daca lasam copilul pe-afara sa se plimbe cu bicicleta trebuie in primul rand sa-l facem sa inteleaga ca animalul nu e bun sau rau, pentru ca el nu are constiinta de sine, iar daca respecta anumite sfaturi nu va pati nimic, mai spune el.

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri