Ciclismul, noua atractie turistica a Romaniei

Traseele cicliste, mai ales cele montane, au inceput sa fie incluse in oferta turistica a Romaniei, pentru a-i spori atractivitatea.

Aceasta forma de publicitate este vizibila si in cadrul Targului de Turism al Romaniei, care s-a deschis astazi la complexul Romexpo din Bucuresti.

De exemplu, in zona Cheile Rasnoavei, foarte cunoscuta pentru drumetie si alpinism, sunt acum prezentate si trei trasee de mountain bike: Cheile Rasnoavei – Poiana Secuilor – Trei Brazi, Cheile Rasnoavei – Saua Calului – Poiana Secuilor – Trei Brazi si Cheisoara – Padina Comorii – Valea Neagra.

Pentru turistii care nu au bicicleta, traseele de ciclism sunt accesibile si pentru alergare montana.

Si judetul Covasna propune turistilor experiente de mountain bike. In apropiere de Sfantu Gheorghe, traseul ciclist porneste de la izvorul Honved, ajunge pana la Sugas Bai si pasul Vadas, unde se bifurca spre Valea Crisului si Aita Medie.

Tot pentru promovarea unor regiuni turistice, la targul de la Romexpo au venit luptatori daci si romani, precum si strajeri din Evul Mediu.

O alta prezentare originala o are judetul Sibiu, care a adus o formatie de jazz.

O mentiune speciala merita primaria orasului Amara, care isi promoveaza localitatea oferind cutiute cu namol terapeutic.

Cu exceptia acestor noutati, oferta turistica a Romaniei este ilustrata, in general, prin elementele ei traditionale – pliante, costume populare, artizanat, mancare ecologica, tuica si vin.

Slana, pita si tuica

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, a fost intampinat la standul judetului Maramures cu bucate din Tara Lapusului – slana, pita si tuica, oferindu-i-se si un cosulet lucrat manual din lemn.

Operatorii privati din turismul romanesc au spus ca 2012 a fost un an bun, dar au cerut mai multa sustinere din partea statului. “In 2012 am avut o crestere de 12 la suta pe toate sectoarele din turismul Romaniei. Dar cei care guverneaza trebuie sa stie ca avem nevoie de trei masuri urgente: tichete de vacanta, TVA redus si scutirea de impozit a capitalui reinvestit”, a declarat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Pe de alta parte, acesta a subliniat ca 80 la suta din turistii straini care vin in Romania sunt placut surprinsi. Cu toate acestea, “vrem ca Romania sa fie cunoscuta in primul rand de romani, iar cei trei milioane de romani plecati sa devina agenti de turism nedeclarati”, a spus Mohammad Murad.

La randul lui, ministrul Hellvig a precizat ca asteapta mai multi clienti si o mai mare profitabilitate din partea unitatilor turistice. Ministrul a indemnat firmele romanesti de profil sa urmeze exemplul Germaniei, unde "industria automobilului aduce 2,2 la suta din PIB, iar turismul aduce 4,4 la suta din PIB".

Reteaua turismului eco: 100.000 de camere, in 1500 de localitati

Presedintele fondator al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania, Maria Stoian, a declarat ca in reteaua ANTREC sunt acum inscrise pensiuni din 1500 de localitati. “Este un lucru meritoriu, tinand cont ca in anul 1989 am pornit practic de la zero”, spune Maria Stoian.

Aceasta a precizat, pentru Green Report, ca ANTREC are o capacitate totala de cazare de 100.000 de camere. Gradul de ocupare al acestora este, in medie, de 50 la suta pe ansamblul intregului an, fiind favorizate localitatile care sunt cautate de turisti pe tot parcursul anului.

Mihai Diac

Foto: www.hercules-tour.ro, Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Turistii cauta “eco”

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri