Bazinul Fizesului, conservat pe bani europeni

Asociatia Educational-Ecologica Ecotransilvania, in parteneriat cu Asociatia Ecochoice, a lansat proiectul „Managementul integrat, conservativ si durabil al siturilor Natura 2000 din Bazinul Fizesului”. Proiectul, in valoare de peste 500.000 de euro, este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Mediu.

Ariile naturale protejate din Bazinul Fizesului, afluent al Somesului Mic, sunt printre cele mai importante din Romania si constituie unele dintre cele mai importante zone umede din estul Europei, cu flora si fauna foarte bogate.

Situl Natura 2000 adaposteste 600 de specii de plante

„In Bazinul Fizesului se afla rezervatiile Stufarisurile de la Sic, Lacul Stiucilor si Padurea Ciuasului, pe o suprafata de 4.468 hectare. De curand, ariile au fost incluse in reteaua ecologica Natura 2000, care ocroteste speciile si habitatele naturale periclitate la nivel european. Bazinul adaposteste mai bine de o cincime din flora Romaniei, cu peste 600 de specii de plante. Totodata, in zona cuibaresc 28% din speciile de pasari ale Europei, dar si numeroase alte specii de mamifere, amfibieni si nevertebrate”, a spus Luminita Holban, Asociatia Ecotransilvania.

Turism si agricultura eco,
alaturi de mestesuguri traditionale

Obiectivul general al programului consta in stabilirea unui set de planuri de management si initierea unor masuri concrete de conservare a ariilor protejate din Bazinul Fizesului.

„Prin acest proiect ne propunem sa contribuim la protejarea mediului inconjurator prin educarea ecologica a oamenilor. Este esential sa fim constienti de adevarata valoare a mediului inca de mici, de aceea ne vom axa in special pe copii si tineri. Mai mult, intentionam sa profitam de potentialul economic al zonei prin dezvoltarea turismului eco, a agriculturii bio si a mestesugurilor traditionale”, a mai spus Luminita Holban.

Mihaela Pavnutescu
 
Foto: davantage.wordpress.com

spot_img

Ultimele știri