Președintele Federației Suedeze de Ciclism, despre folosirea eficientă a spațiului: „ceea ce am învățat în calitate de expert a fost să-mi fac curat în beci”

Când vine vorba de folosirea spațiului public într-un mod eficient și de planificare, Lars Stromgren, Președintele Federației Suedeze de Ciclism, spune că a învățat pe propria experiență cât de important este să știi să-ți organizezi eficient locul de care dispui. Expertul a împărtășit această experiență în cadrul conferinței Mobility, organizată de Green Report, în parteneriat cu Ministerul Mediului.

ciclism

 

Stromgren lucrează în domeniul strategiilor pentru bicicliști din Suedia, dar înainte de asta a lucrat în domeniul planificării urbane, cu mijloace de transport în comun.

„Ceea ce am învățat în calitate de expert a fost să-mi fac curat în beci. În mod special, atunci când sora mea s-a întors din Brazilia, am devenit din ce în ce mai priceput în a face din ce în ce mai multe obiecte să încapă în acolo.”

Legătura dintre eficientizarea spațiului și mobilitatea urbană, spune Președintele Federației de Ciclism din Suedia, este că „decât să cumpăr un nou spațiu de depozitare, aș putea mai bine să-l folosesc mai eficient pe cel de care dispun.”

De fapt, crede acesta, combinația dintre cele două: mijlocul public de transport în comun și bicicleta, care ocupă a 10 a parte dintr-o mașină, este o metodă de a folosi mai eficient spațiul în trafic.

bicicliști
Lars Stromgren la conferința Mobility, organizată de Green Report, în parteneriat cu Ministerul Mediului

Stimulente pentru biciclete electrice în valoare de 35 de mil. euro

Cât despre modele de bune practici, recent, în Suedia, guvernul a decis să acorde stimulente pentru biciclete electrice. Beneficiile vor fi acordate până în 2020. Suedezii care vor să-și cumpere o bicicletă electrică, au 25% reducere, ceea ce înseamnă un ajutor de până la 1.000 de euro de persoană. În total, pentru bicicletele electrice, guvernul a pus deoparte 35 de mil. de euro, a spus Stromgren.

Stilul de viață, motiv de a fi din ce în ce mai inactivi

Faptul că modul în care oamenii muncesc s-a schimbat și nu mai presupune prea mult efort fizic reprezintă un impediment pentru sănătate. Nu ne mai mișcăm atât de mult de mult nici atunci când lucrăm, și nici acasă, crede expertul.

„Este foarte greu să găsești timp pentru a face activități fizice în timpul zilei. Dar ai putea să rezolvi asta în timp ce te întorci de la muncă, pe bicicletă.”

Și, pentru o stare de sănătate bună, nu este vorba despre activitate fizică solicitantă, precum participarea la maratoane, ci despre lucruri mărunte precum mersul pe bicicletă până la școală sau muncă, a mai spus Stromgren.

În Suedia, vremea rece nu este un problemă pentru bicicliști

Expertul suedez spune că în țara sa temperaturile ajung uneori la -10°C, iar alteori la +5°C, dar oamenii folosesc în continuare bicicletele.

„În nordul țării este și mai frig, însă acolo, în timpul orelor aglomerate, 29% din tot transportul urban este reprezentat de biciclete.”

Citește și: Gabriela Firea: 50.000 de rable înmatriculate în București în ultimele luni. Soluția – la guvern

 

spot_img

Ultimele știri