Cianura din minele romanesti ingrijoreaza Comisia Europeana

Comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik, isi exprima ingrijorarea fata de intentia de utilizare a cianurii in mineritul romanesc.

Janez Potocnik analizeaza aceasta procedura de exploatare a aurului intr-o scrisoare adresata europarlamentarului Laszlo Tokes.

Mesajul comisarului european reprezinta un raspuns la scrisoarea care ii fusese trimisa, la data de 24 octombrie a.c., de europarlamentarul roman. Acesta ii semnala comisarului Potocnik pericolul pe care il reprezinta folosirea tehnicilor cu cianura in minerit.

Potrivit lui Tokes, aceste proceduri reprezinta o adevarata „bomba cu ceas, incarcata cu cianura”, care ii ameninta pe locuitorii din Ardeal, din intreaga Romanie si din tarile vecine.

„Va impartasesc in totalitate ingrijorarile privind pericolele pe care le reprezinta mineritul cu cianuri si suntem de acord ca trebuie intreprinse toate actiunile preventive in vederea evitarii unor catastrofe cu cianuri. In calitate de comisar european de mediu consider ca cea mai importanta sarcina pe care o am este sa veghez la respectarea, fara echivoc, a directivelor UE privind protectia mediului”, subliniaza Janez Potocnik.

Respectarea stricta a directivei cadru privind deseurile miniere (2006/21/EC) scade considerabil riscul de poluare cu cianura a mediului inconjurator. Directiva cadru prevede si faptul ca cea mai mare parte a cianurii folosita in minerit trebuie neutralizata, inainte ca deseul cianurat sa ajunga in halda, spune comisarul Potocnik.

CE nu era informata despre folosirea cianurii la Certej

Pe de alta parte, raspunzand la intrebarea lui Tokes, Potocnik precizeaza ca nu a avut cunostinta despre avizarea mineritului cu cianura la Certej (foto), dar ca tarile membre nu sunt obligate sa anunte Comisia Europeana in astfel de situatii.

Cu toate acestea, directiva cadru privind deseurile miniere prevede, la paragraful 8, transparenta totala pentru cetatenii europeni, in caz contrar intreaga raspundere revenind statului membru care a emis autorizatia.

„Comisia Europeana are competente sa faca demersuri impotriva unui stat membru, daca are semnale ca, in domeniul mineritului pe baza de cianuri, nu se respecta, fara echivoc, directivele cadru ale UE si legile aferente", explica Potocnik.

Comisarul european de mediu recunoaste ca, desi in UE mineritul cu cianuri nu este interzis, statelor membre afectate le sta in putinta sa se impotriveasca, in mod categoric, folosirii cianurii pe teritoriul lor.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Soarta minei de la Certej se decide la tribunal

Ministrul Mediului anunta sanctiuni in cazul Certej

spot_img

Ultimele știri