Chinezii îl extermină pe Pikachu, șoricelul din Pokemon

Pika, șoricelul care a inspirat personajul Pikachu din povestea Pokemonilor, este considerat de guvernul chinez un ”dăunător extrem de nociv”. Oficialii de la Beijing au pus la bătaie 35 de milioane de dolari doar la sfârșitul anului trecut pentru uciderea lui Pika cu fosfat de zinc, otravă care urmează să fie împrăștiată pe o suprafață de 110.000 de kilometri pătrați. Ecologiștii susțin însă că Pika aduce beneficii ecosistemului și cer Chinei să renunțe la exterminarea acestui mamifer, scrie The Independent.

 

 

Pikachu, inspirat de Pika – un mamifer cu urechi rotunjite, fără coadă și cu lăbuțe scurte, a însuflețit numeroase jocuri video și a apărut în multe reviste pentru copii. Pika trăiește în vizuini aflate în platoul tibetan din provincia chineză Qinghai și este declarat ”nociv” din 1958 fiind acuzat de guvernul chinez de distrugerea solului. Una dintre campaniile masive de exterminare fost dusă la bun sfârșit de către chinezi în 2006, când au fost otrăviți cu fosfat de zinc peste 360.000 de kilometri de teren. Vina care i se aduce lui Pika este aceea că degradează solul și pășunile săpând vizuini. Ecologiștii consideră însă că tocmai aceste vizuini sunt benefice pentru ecosistem și previn, în primul rând,  inundațiile de suprafață.

 

 

”Vizuinile săpate de Pika permit o mai bună infiltrare a apei în sol și reduc riscul de inundații de suprafață, în special în timpul musonului de vară. În plus, dispariția șoarecilor Pika va fi nefastă și pentru păsările, șopârlele sau carnivorele care trăiesc în această zonă. Vizuinile săpate de Pika sunt adăposturi și pentru aceste viețuitoare, mai ales în locurile în care sunt puțini copaci”, au explicat Maxwell Wilson și Andrew Smith, doi dintre oamenii de știință de la Arizona State University care se opun exterminării lui Pika. Ei îi sfătuiesc pe chinezi să urmeze exemplul Mongoliei care a renunțat la uciderea în masă a  acestor mamifere.

 

doip

Citește și:

 Top 10 cele mai îndrăgite videoclipuri cu animale din 2014

Ce calificativ are România la protecția animalelor

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri