China va taxa poluarea. De când va avea o schemă de tranzacționare a emisiilor și câte firme sunt vizate

Autoritățile chineze ar urma să implementeze schema de tranzacționare a emisiilor de gaze cu efect de seră începând cu 2017. În acest fel, speră să taxeze 10.000 de companii care generează 4 miliarde de tone de emisii, adică jumătate din cât se produce în China.

12_08_china_emisii

Mult așteptata schemă de tranzacționare a certificatelor de carbon din China va intra în vigoare în 2017 și va taxa 10.000 de companii pentru emisiile generate. Astfel, va reglementa 4 miliarde de tone de emisii, jumătate din întreaga cantitate de gaze cu efect de seră a țării. Este anunțul făcut astăzi de Vice-Președintele agenției chineze The National Development and Reform Commission (NDRC), Jiang Zhaoli, în cadrul COP21.

Jiang Zhaoli a mai precizat că, după implementare, țara sa avea cea mai mare piață de tranzacționare a emisiilor de dioxid de carbon din lume și că pentru aceasta vor fi stabilite ținte mai ambițioase decât cele asumate de China pentru acordul climatic de la Paris.

Taxarea va fi valabilă pentru 31 de provincii, 6 sectoare industriale și 15 sub-sectoare. Nu va exista însă un angajament ferm în această privință. Negociatorul-șef al Chinei la COP21, Su Wei, a declarat că nici nu este necesară.

În ceea ce privește includerea [țintelor pieței de tranzacționare a carbonului în China, n.r.] în acordul de la Paris, credem că nu este prioritară. Există numeroase viziuni referitoare la modul în care ar trebui acționat, dacă ar trebui sau nu să ne bazăm mai mult pe mecanisme care nu implică piețele… și nu cred că aceste diferențe ar trebui să stea în calea unui succes la negocierile de la Paris.

Tot astăzi, un grup de companii din sectorul energetic au cerut negociatorilor de la Paris ca taxarea dioxidului de carbon să fie principalul instrument de limitare a poluării. Companiile, printre care si Engie, ar prefera așadar să îndeplinească ținte de reducere a emisiilor în loc să asigure un anumit procent de energie din resurse regenerabile.

spot_img

Ultimele știri