China reia proiectele de construcție a termocentralelor pe bază de cărbune, stârnind îngrijorarea în legătură cu emisiile de CO2

Sute de proiecte de construcții a termocentralelor pe bază de cărbune au loc în prezent pe teritoriul Chinei, conform unui nou studiu realizat de ONG-ul CoalSwarm. Aceștia estimează că noile termocentrale vor avea o capacitate de 259 gigawați, echivalentul întregii flote de cărbune a Statelor Unite ale Americii.

În cadrul studiului, au fost analizate imagini din satelit care dezvăluie că încercările guvernului de a opri construcția termocentralelor au eșuat. Conform cercetărilor, a existat o creștere a proiectelor de construcție a termocentralelor aprobate la nivel provincial între 2014 și 2016. Acest fapt se datorează unui program de descentralizare prin care autoritățile locale au primit dreptul de a aproba construcțiile.

Conform raportului, China are în prezent o capacitate totală de energie generată de cărbune de 993 gigawați, iar aceasta va crește cu 25% o dată cu punerea în funcțiune a noilor termocentrale.

Guvernul central chinez a încercat să gestioneze situația prin emiterea unor ordine de suspendare pentru mai mult de 100 de termocentrale, însă noua analiză sugerează că eforturile au fost mult mai puțin eficiente decât sugerau alte reportaje precedente.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie, China ar trebui să își închidă toate centralele electrice care nu au facilități de captare și stocare a carbonului în următorii 30 ani, pentru a limita încălzirea globală la 1.75C peste nivelurile pre-industriale.

carturesti.ro

Însă noile termocentrale ar avea aceeași capacitate ca întreaga flotă de cărbune a Statelor Unite ale Americii. Dacă vor deveni funcționale, eforturile lumii de a reduce emisiile de CO2 vor fi îngreunate.

„Evitarea schimbărilor climatice periculoase necesită renunțarea la termocentrale pe bază de cărbune la nivel global până în 2045. China trebuie să înceapă să plănuiască retragerea agresivă a flotei existente de cărbune, nu să construiască sute de termocentrale noi.”, a declarat Christine Shearer, autor principal al studiului.

Însă unii cercetători cred că noile termocentrale sunt construite pentru a stimula economia locală, nu pentru a fi puse în funcțiune.

„Termocentralele pe bază de cărbune funcționează doar jumătate din timp în China, și am putea spune că noua capacitate nu este necesară. Noile construcții sunt cel mai probabil legate de economie, în special din perspectiva guvernelor provinciale, mai degrabă decât să fie necesare pentru generarea de electricitate în viitor.”, a declarat pentru BBC News Glen Peters, de la Centrul pentru Cercetări Climatice Internaţionale din Oslo, care nu a fost implicat în studiu.

spot_img

Ultimele știri