SUA si China sunt mai mari poluatori la nivel mondial, cantitate de CO2 eliberata in atmosfera de acestea reprezinta 42% din total, potrivit directorului Bellona Enviromental, Derek Taylor, fost consilier al Comisiei Europene pe Energie. Potrivit acestuia, SUA si China elimina fiecare cate 21% din totalul de CO2 in timp ce tarile europene au o cota de 15%. Intr-un clasament al tarilor poluatoare, Europa este urmata de Rusia cu 9%, India si Japonia cu 4%, in timp ce tarile de pe continentul african au in total 3%.
”China si alte economii ca India si Africa de Sud, care se bazeaza masiv pe energia electrica produsa din arderea carbunilor, in viitor isi vor mari canitatea de CO2 eliberata in atmosfera. Adaugarea costurilor de colectare si stocare a dioxidului de carbon la productia de electricitate nu este privita cu interes de acestea de vreme ce mai bine de jumatate din populatie nu are acces la electricitate”, a spus Derek Taylor, in conferintei interantionale Energie-Mediu CIEM 2011.
Potrivit acestuia, la nivel european electricitatea produsa in termocentrale este inca privita ca un factor care asigura competitivitatea industriei europene. Astfel, la nivelul Uniunii Europene, 30% din electricitatea necesara este produsa din arderea carbunilor.
”Este adevarat ca folosirea carbunelui pentru a produce electricitate mentine competititvitatea industriei europene insa fara colectarea si stocarea dioxidului de carbon emis, folosirea hidrocarburilor va fi din ce in ce mai costisitoare”, a mai adaugat directorul Bellona.
Potrivit acestuia, Comisia Europeana a stabilit noi norme de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Astfel, potrivit strategiei EU Roadmap 2050, emisiile de CO2 ar trebui reduse pana in 2050 cu pana la 95%, comparativ cu 1990. Pentru a putea fi atinse aceste cifre, emisiile produse de sistemul energetic ar trebui reduse pana in 2030 cu 58%.
Foto: Topnews.in