China a realizat un experiment în cadrul căruia a semănat mai multe semințe pe Lună, însă numai cea de bumbac a încolțit. Însă, din cauza temperaturilor foarte scăzute, a murit la scurt timp.
Semințe de cartofi, de cireș, de rapiță și de bumbac, dar și ouă de musculiță de oțet și drojdie, au fost trimise în decembrie pe Lună, în cadrului unui experiment realizat de China. Oamenii de știință sperau ca în recipientul de aluminiu, care a costat echivalentul a 1,29 milioane de euro, să se creeze un micro-ecosistem în care plantele să furnizeze oxigen pentru musculițe, care s-ar fi hrănit cu drojdia și ar fi produs dioxid de carbon necesar pentru fotosinteză.
Recipientul menţine o temperatură cuprinsă între 1 şi 30 de grade şi permite intrarea luminii naturale şi alimentarea plantelor cu apă şi nutrienţi, potrivit lui Xie Gengxin, cercetătorul responsabil cu acest experiment. Cilindru de aluminiu are 18 centimetri înălţime, cu un diametru de 16 centimetri, și cântărește 3 kilograme.
Din toate mostrele trimise pe Lună, numai cea de bumbac a încolțit, făcând astfel ca sonda Chang’e 4 să stabilească o premieră în istoria explorării spațiale. Temperaturile de pe suprafaţa solului lunar pot depăşi 100 de grade Celsius ziua şi coborî la minus 100 de grade noaptea, în condiţiile unei radiaţii solare mai mari şi unei gravitaţii mai mici decât cea a Terrei.
Însă, pentru că planta depindea de lumina soarelui care ajungea pe Lună, a murit imediat ce a început noaptea, care pe Lună durează în jur de două săptămâni. În această perioadă, temperaturile pot scădea și până la -170 de grade Celsius.
Planta și semințele se vor descompune treptat în capsulă, atunci când va începe ziua, și nu vor afecta deloc mediul înconjurător de pe Lună, a transmis Agenția Spațială Chineză (CNSA).
China şi-a anunţat luni intenţia de a continua să amplifice programul său de explorare spaţială, cu o misiune de prelevare de mostre de pe Lună anul acesta şi o altă misiune, programată în 2020, având drept obiectiv planeta Marte, potrivit lui Wu Yanhua, directorul adjunct al CNSA.
O echipă a NASA a reuşit să obţină dezvoltarea unor flori din specia cârciumăreasă pe Staţia Spaţială Internaţională în 2016, deci planta de bumbac nu este prima care a crescut în spaţiu, însă este prima care s-a dezvoltat dintr-o sămânță.