Dezvoltarea biocombustibililor va fi strict controlata pentru a proteja rezervele nationale de cereale, a anuntat ministrul chinez al Agriculturii, Sun Zhengcai, informeaza China Daily. Cu o populatie de 1,3 miliarde de locuitori, China nu va dezvolta niciodata biocombustibili cu pretul rezervelor de hrana sau al terenurilor arabile, a spus oficialul.
China este cel de-al treilea producator mondial de etanol, avand patru companii care produc bicombustibilul, cel mai adesea din porumb.
Din cauza preturilor ridicate ale petrolului, biocombustibilii au luat avant. 12% din productia mondiala de porumb si 20% din productia de rapita sunt folosite pentru fabricarea biocombustibililor. Expertii sustin ca aceasta cerere mare este de vina pentru cresterea preturilor la alimente. In primul sfert de an, pretul porumbului a crescut cu 110% fata de pretul de la sfarsitul anului 2006. China a impus cote stricte pe importuri si exporturi, iar pretul domestic al porumbului a crescut cu 30% fata de anul trecut.
Pentru a evita aceasta situatie, Sun recomanda producerea de biocombustibili din deseuri agricole. In fiecare an, China produce aproximativ 700 de milioane de tone de paie agricole si 3 miliarde de tone de deseuri animale. De asemenea, dispune de 100 milioane de hectare de pamant care nu este potrivit pentru cultivarea cerealelor, dar ar putea fi folosit pentru cultivarea plantelor folosite la producerea de biocombustibil.
Guvernul chinez a anuntat ca, pana in 2010, va dezvolta mai multe noi baze agricole de cultivare a plantelor pentru producerea de biocombustibili. De asemenea, patru centrale de fabricare a biocombustibilului din alte materii prime decat cerealele se afla in constructie in cateva provincii chineze.