China s-a răzgândit în privința renunțării la interdicția comerțului cu oase de tigru și corn de rinocer

În urma presiunilor internaționale primite, China a anunțat că va restabili interdicția veche de 25 de ani asupra comerțului cu oase de tigru și corn de rinocer. În octombrie, oficialii chinezi declaraseră că vor autoriza comerțul cu aceste părți ale animalelor în scopuri științifice, medicale și culturale.

rinocerii
foto: worldwildlife.org

Anunțarea ridicării interdicției de către China a ridicat un val de proteste printre grupurile internaționale de mediu, mai ales că unele speculau că măsura era menită să crească industria medicinei tradiționale chinezești.

„Chiar dacă se limitează la antichități și la utilizarea în spitale, acest comerț ar spori confuzia consumatorilor și a autorităților cu privire la produsele care sunt și nu sunt legale și probabil ar extinde piețele altor produse de tigru și rinocer”, a transmis WWF.

Rachel Nuwer, autoarea cărții „Poached: Inside The Dark World of Wildlife Trafficking”, a spus pe Twitter că asta ar putea însemna dispariția celor 30.000 de rinoceri și 4.000 de tigri rămași în lume.

Ecologiștii au făcut campanii puternice în ultimele săptămâni pentru a determina autoritățile chineze să renunțe la modificare. Imediat după anunțarea deciziei din luna octombrie, nouă ONG-uri internaționale s-au întâlnit cu reprezentanții Administrației de Stat pentru Silvicultură și Pajiști pentru a-și prezenta poziția.

Deși schimbarea legislației a fost doar amânată, nu anulată, unele organizații au sărbătorit succesul.

„Păstrarea acestor produse pe lista celor interzise este singura modalitate prin care avem o șansă să protejăm aceste animale care oricum se află în declin”, a declarat Gilbert M. Sape, de la organizația londoneză World Animal Protection.

Guvernul chinez a încercat în ultimii ani să-și creeze o imagine de stat care protejează mediul înconjurător, notează New York Times. În 2016, a interzis comerțul cu fildeș, iar recent a impus anumite restricții privind comerțul cu animale pe cale de dispariție, cum ar fi pangolinii.

Interdicția privind comerțul cu oase de tigru și corn de rinocer datează din 1993, când China a semnat Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri