China renunță la interdicția de 25 de ani asupra comerțului cu oase de tigru și corn de rinocer

China a anunțat că renunță parțial la interdicția din 1993 în ceea ce privește comerțul cu oase de tigru și corn de rinocer. Aceste părți vor putea fi folosite în scopuri științifice, medicale și culturale, însă experții spun că măsura ar putea duce la dispariția acestor animale.

Într-un comunicat din data de 29 octombrie, Consiliul de Stat al Chinei a anunțat că pudra obținută din oase de tigru și corn de rinocer va putea folosită în „spitale calificate, de către medici calificați”. Aceste produse, care vor fi folosite în cercetare medicală, dar și în tratamente, vor fi obținute numai de la animale care sunt crescute în ferme, însă nu și în grădini zoologice.

„În cazul unor circumstanţe speciale, reglementările privind vânzarea şi utilizarea acestor produse vor fi consolidate, iar volumul comercializat va fi controlat cu stricteţe”, au transmis oficialităţile chineze.

Părțile din animale clasificate drept „antichități” ar putea fi folosite în schimburile culturale, dacă vor fi aprobate de autoritățile culturale, se mai arată în declarație. Mostre din piele, alte țesuturi și organe vor putea fi folosite numai în expoziții publice.

Anumite părți din rinoceri și tigri sunt foarte valoroase în medicina tradițională chineză. Acestea sunt recomandate în tratarea multor afecțiuni, cum ar fi febra, guta, insomnia și meningita, deși beneficiile lor nu au fost niciodată demonstrate științific.

Restricția comerțului oaselor acestor animale datează din 1993, când China a semnat Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție.

„Ar putea însemna sfârșitul rinocerilor și tigrilor rămași”

Apărătorii animalelor sălbatice și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește această decizie, pentru că va crește cererea pentru aceste animale și va pune în dificultate eforturile de a le proteja.

„Ni se pare că a venit prea brusc”, a declarat Zhou Fei, șeful Programului Wildlife Trade al WWF China. „Nu știm care este motivul.”

„Chiar dacă se limitează la antichități și la utilizarea în spitale, acest comerț ar spori confuzia consumatorilor și a autorităților cu privire la produsele care sunt și nu sunt legale și probabil ar extinde piețele altor produse de tigru și rinocer”, a transmis WWF.

Rachel Nuwer, autoarea cărții „Poached: Inside The Dark World of Wildlife Trafficking”, a spus pe Twitter că asta ar putea însemna dispariția celor 30.000 de rinoceri și 4.000 de tigri rămași în lume.

spot_img

Ultimele știri