China este cel mai mare poluator mondial, dar s-a angajat într-un program de plantare masivă de copaci, care ajută la compensarea defrișării pădurilor tropicale și la absorbirea unei cantități importante de dioxid de carbon din atmosferă, informează Quartz.
Eforturile de reîmpădurire din China, combinate cu regenerarea terenurilor agricole abandonate din Rusia, au ajutat la compensarea a 81 de procente din pierderile cauzate de defrișările tropicae din 2003 încoace, conform unui nou studiu publicat în revista academică Nature Climate Change.
„Creșterea vegetației a venit în primul rând dintr-o combinație norocoasă de factori de mediu și economici și proiecte de plantare masivă în China”, a spus Yi Liu, autorul principal al studiului de la Universitatea New South Wales din Australia. Liu a mai spus că stocarea carbonului în pădurile din China a crescut cu aproximativ 800 de milioane de tone între 2003 și 2012.
Analizând datele obținute prin satelit timp de două decenii, cercetătorii au descoperit că volumul de carbon absorbit de vegetație a crescut cu circa patru miliarde de tone din 2003, chiar dacă pădurile tropicale au scăzut în Indonezia și în Brazilia, iar infestările parazitare și incendiile au dus la pierderea de păduri în Canada și în Statele Unite.
În schimb, Africa de Sud, nordul Australiei și anumite zone din Rusia au înregistrat creșteri în vegetație; creșterea cantității de precipitații și a nivelului de dioxid de carbon din atmosferă au ajutat plantele să crească mai viguroase, arată studiul. În China, cea mai mare parte a creșterii vegetației a avut loc în nord, unde țara și-a concentrat cel mai mult eforturile de reîmpădurire, a mai explicat Liu.
Observatorii spun că programul de reîmpădurire din nordul Chinei – cunoscut de asemenea sub numele de „Marele Zid Verde” – este cel mai mare proiect de inginerie ecologică din lume. China construiește o centură de copaci care se va întinde pe o suprafață de 4.500 de kilometri în nord și nord-vestul țării, în încercarea de a opri înaintarea deșertului Gobi. În general, în țară, s-au plantat până acum 13 milioane de hectare de păduri noi din 2008 până acum, conform Administrației forestiere de stat.
Criticii planurilor Chinei spun că acoperirea netă cu copaci continuă să scadă în țară. Asta se întâmplă în mare parte din cauza faptului că mulți dintre copacii noi sunt arbori de cauciuc și pomi fructiferi non-nativi care necesită cantități mari de apă și sunt monoculturi predispuse la boli și dăunători. Potrivit Global Forest Watch, China a suferit o pierdere netă de aproximativ 523.248 de hectare de acoperire cu copaci pe an, începând cu anul 2011.
Mai citește și:
Plantațiile de bambus pot salva de la defrișare pădurile boreale și amazoniene