China cere modificarea politicii de protectie a proprietatii intelectuale pentru a nu mai polua

Tarile bogate trebuie sa-si regandeasca politica de protectie a proprietatii intelectuale privind tehnologia pentru eficientizarea consumului energetic, pentru a o putea pune la dispozitia tarilor in dezvoltare.

China, care este foarte probabil sa intreaca Stale Unite in topul poluatorilor, a facut un apel pentru ca tarile bogate sa se concentreze pe transferul de tehnologie pentru a ajuta la combaterea emisiilor.

"Cred ca avem de daramat o multime de bariere in problema asa-ziselor drepturi de proprietate intelectuala", Zhou Dadi, din partea Institutului Chinez de Cercetare in Domeniul Energiei. "Asta inseamna ca daca intr-adevar vreti sa ajutati China sa isi accelereze procesul de transfer de tehnologie, trebuie sa ne gandim serios la modalitatile de a ajuta China sa acopere costurile pe care le ridica acest proces. Cele mai multe dintre acestea nu sunt generate material, ci sunt costuri ale drepturilor de proprietate intelectuala", a mai spus acesta.

Intrebat daca Republica Chineza ar trebui sa ridice aceasta problema in cadrul conferitnei de la Bali, Zhou a spus: "Cred ca da – ar trebui."

Zhou a tinut un discurs in cadrul lansarii in China a Raportului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Umana, care transmite un apelcatre ca tarile bogate sa-si reduca emisiile cu 30% pana in 2020 si cu 80% pana in 2050, iar catre tarile in curs de dezvoltare sa reduca emisiile cu 20% pana in 2050.

China, insa, a spus in repetate randuri ca nu va fi de acord cu nicio reducere fixa a emisiior de CO2, intrucat se teme ca aceasta ar putea afecta dezvoltarea economica a tarii.

In schimb, China ar vrea ca tarile bogate, responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor de gaze cu efect de sera deja existente in atmosfera, sa suporte reducerea drastica a emisiilor si sa ajute tarile mai putin dezvoltate economic sa aplice o tehnologie care sa economiseasca consumul de energie.

Natiunile Unite au anuntat miercuri ca lucreaza la elaborarea unui program care sa sprijine o astfel de inovatie tehnologica, ce implica atat agentiile ONU, cat si Ministerul de Comert, dar si Comisia pentru Dezvoltare Nationala si Reforma din China.

"Raportul se concentreaza pe oferirea celei mai bune expertize internationale pentru a informa si sprijini China sa lucreze si sa construiasca in continuar, pentru a-si intari capacitatea", a spus Hans Troedsson, vicepresedinte al Grupului de Energie si Mediu in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.

Parteneriatul va fi initiat cu o investitie de 12 milioane de dolari. Aceasta va fi suficienta pentru a sustine, timp de 3 ani, o campanie de informare privind oportunitatile tehnologice de economisire a energiei si majorare a profitului. Campania se va adresa mai ales oficialilor care au prioritizat o crestere economica in detrimentul protectiei mediului.

Oficialii chinezi au vederi diferite asupra tezei potrivit careia companiile si tarile care beneficiaza de pe urma faptul ca tara asiatica este o sursa ieftina de export ar trebui sa poarte responsabilitatea ajutorarii Chinei sa-si reduca emisiile.

"Nu ar trebui sa aiba un tratament preferential, insa nu ar trebui nici discriminate," este de parere oficialul din partea Ministerului Comertului din China, Wang Yue. El considera ca o astfel de politica ar descuraja investitiile in China ale companiilor mari provenind din tarile poluatoare. Cu toate acestea, Huang Jing, Ministrul Stiintei si Tehnologiei considera ca multinationalele ar trebui sa si contribuie la dezvoltarea Chinei, nu doar sa profite de pe urma ei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri